Gyártók Gyorsan és határozottan lép a VW az e-mobilitás útjára

Gyorsan és határozottan lép a VW az e-mobilitás útjára

autopro.hu/Sz.F. | 2018.03.09 16:30

Gyorsan és határozottan lép a VW az e-mobilitás útjára

A Volkswagen Group Research egy 200 főből álló, különböző részlegeknél dolgozó szakértőkből álló csapatot alapított, akik a trendeken és lehetőségeken dolgoznak. A Future Heads csapat elmélyült az egyéni mobilitás 2030-ban és utána várható jövőjében.

Hirdetés

A vállalat az eleterületén már bevont nyolc elektromos autót és hálózatról tölthető (plug-in) hibrid modellt. Hozzájuk csatlakozik még idén az Audi Q6 e-tron, a márka első elektromos SUV modellje, amely akár 500 kilométeres hatótávolságra is képes. Ezt követi majd 2019-ben a Porsche Mission E és az első Volkswagen I.D., és az eCrafter idén ősszel kerül piacra. Az MAN és a Scania első elektromos városi buszai még az év vége előtt tesztüzembe állnak, hogy 2019-ben elindulhasson a sorozatgyártásuk. Matthias Müller, a Volkswagen Csoport vezérigazgatójának szavaival élve: „Az e-térképet is feltesszük a térképre. Gyorsan és határozottan.”

– A mobilitás jövője leginkább és legjobban a városi és nagyvárosi területektől függ. Ezeken a részeken találhatók a legsürgetőbb problémák, ugyanakkor a változás iránti igény és lehetőség is itt a legnagyobb – véli Matthias Müller.

San Francisco városában például az elektromos járművek száma erőteljes növekedésnek indult köszönhetően a technológiai kérdésekben jártas és környezetbarát szemléletű lakosságnak. Peking városi területén a lakosok száma 2030-ra eléri a 130 millió főt, nekik külön önvezető járműveknek kialakított autópályára lesz majd szükségük. A még távolabbi jövőben utasszállító drónok szállíthatják az embereket célállomásukhoz. Mumbai régóta túlterhelt közlekedési rendszerét innovatív gyors buszok, elektromos mobilitási zónák és új, megosztáson alapuló közlekedési szolgáltatások tehermentesíthetik.

A Futures of Mobility teljesen különböző projektek és szolgáltatások egész sorát tesztelik és alkalmazzák jelenleg is közel tucatnyi városban, Barcelonától Stockholmig, az egyesült államokbeli Somervilletől egészen Shanghai városáig. A Hamburg Hanzavárossal a mobilitási szolgáltatások terén kialakított partneri együttműködés kitűnően mutatja, milyen sokrétűek ezek a tevékenységek. Néhány nappal ezelőtt ugyanis 50 e-Golf modellt vehetett át helyi vállalkozók és szervezetek egy csoportja. Emellett az MAN önvezető teherautókat tesztel Hamburg kikötőjében illetve néhány kiválasztott autópálya szakaszon. A Volkswagen márka pedig Hamburgban is elindítja „WeDeliver” szolgáltatatását. A MOIA vállalat ride-pooling szolgáltatása még ebben az évben indul a városban, amelyhez egy csoporton belül fejlesztett, tisztán elektromos hajtású hatüléses jármű áll rendelkezésre. A hamburgi flotta kezdetben 200 járműből áll majd. A jövőben azonban akár 1 000 MOIA járat is szolgálatot teljesíthet Hamburg utcáin. Más városokra vonatkozó tervek is előkészületben vannak.

Kiemelt Partnereink