Gyártók Gyáron belül tesztel elektromos kamiont a Škoda

Gyáron belül tesztel elektromos kamiont a Škoda

autopro.hu/D.Á. | 2021.12.02 14:21

Gyáron belül tesztel elektromos kamiont a Škoda

A Škoda által is használt, kifejezetten telephelyen belüli fuvarozáshoz szabott FRAMO eTruck | Fotó: FRAMO

Két tisztán elektromos nyerges vontatót tesztel a Škoda az elsőszámú gyárának területén. A tervek szerint ezek többedmagukkal jövő májustól leváltják a korábbi, dízelmotoros teherautókat.

Hirdetés

A két vontató 2021. október 1-jétől dolgozik tesztüzemben Mlada Boleslavban. A következő fázisban a rövidített pótkocsival szerelt kamionok elektromos autók akkumulátorait szállíthatják 2022 júniusától a gyár területén belül. Erre a célra egy automatizált szállítószalag-rendszerrel szerelik majd fel őket, amelyek a le- és felrakodást segítik.

A célnak megfelelnek

A tesztek eddig sikeresnek minősültek. A Škoda termelésért felelős igazgatósági tagja, Michael Oeljeklaus elmondta, a tesztek lefutása után nagy lendülettel elektromosítják a gyárakon belül közlekedő kamionokat. A logisztikai területet is felügyelő Oeljeklaus a jövőben minden alkatrészszállítást tisztán elektromos kamionokkal oldana meg, a gyárakon kívül is, és erre a helyi beszállítókat is ösztönözné. Középtávon megvalósítandó elképzelése, hogy minden, a gyár közeléből származó alkatrész emissziómentesen érkezzen meg az üzembe.

A járművek FRAMO eTruck típusúak, 80 kilométeres hatótávval rendelkeznek és 4,5 óra alatt tölthetőek fel. Ezek a számok megfelelnek a gyártelepen belüli szállítási célokra, de Oeljeklaus többi tervéhez már nagyobb akkumulátorral szerelt vontatók kellenek majd. A Škoda nem közölte, hány vontatót fognak még beszerezni, ahogy azt sem, mennyi szén-dioxidot terveznek megtakarítani a projekt által — áll az electrive.com írásában.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink