Gyártók Gyárbezárásokra figyelmeztet a Stellantis-vezér

Gyárbezárásokra figyelmeztet a Stellantis-vezér

autopro.hu/V.M. | 2023.01.06 11:21

Gyárbezárásokra figyelmeztet a Stellantis-vezér

Fotó: Stellantis

A Stellantis autógyártó konszern vezérigazgatója, Carlos Tavares arra figyelmeztetett, hogy autógyárak bezárására lesz szükség, ha az elektrifikáció miatt a piaci volumenek a járvány előtti szint alatt ragadnak.

Hirdetés

Az elektromos járművek drágábbak hagyományos hajtású társaiknál, a magas infláció azonban pont, hogy az eddiginél szűkebbé teszi a vásárlók pénzügyi mozgásterét, nyomást gyakorolva az újautó-eladásokra.

A Deloitte egy friss felmérése szerint sz Egyesült Államokban tíz potenciális villanyautó-vásárlóból majdnem hét 50 ezer dollárnál kevesebbet fizetne következő autójáért. Ugyanakkor a JATO Dynamics elemzése szerint az e-autók átlagára 53 és 64 ezer dollár között mozog az amerikai piacon.

Az első áldozat

Az elektrifikáció költségeire hivatkozva a Stellantis még 2022 vége felé bejelentette, hogy az Illinois állambeli Belvidere-ben található összeszerelőüzemét határozatlan időre bezárja. Most a CES elektronikai vásáron felszólalva Tavares elárulta, hogy hasonló lépések „lesznek mindenhol, amíg a változó költségek gyorsan növekednek.”

A Reuters felidézi, hogy a Stellantis korábban már az autóipar legnagyobb kihívásaként jelölte meg az elektrifikációhoz kapcsolódó költségnövekedést. Tavares szerint az iparágnak 40 százalékkal nagyobb költségekkel kell számolnia a villanyautók gyártásában.

A vállalatvezető leszögezte: „Ha a piac zsugorodik, nem lesz szükségünk annyi gyárra.” Hozzátette: „Muszáj lesz népszerűtlen döntéseket hozni.”

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink