Gyártók Gigahitelből fejleszt e-motorokat a KTM

Gigahitelből fejleszt e-motorokat a KTM

Kuthi Áron | 2018.11.11 06:03

Gigahitelből fejleszt e-motorokat a KTM

Az Európai Beruházási Bank különösen nagy, 120 millió eurós hitelkeretet bocsátott a KTM motorkerékpár-gyártó rendelkezésére. A hitel egy félmilliárd eurós kutatási projekt része, amely a jövő mobilitását célozza.

Hirdetés

Szokatlanul magas, 120 millió eurós (38,5 milliárd forint) hitelösszegből finanszírozhatja a KTM az elektromos meghajtás, az intelligens közlekedési formák, valamint könnyűszerkezetes megoldások és kompozit anyagok kutatását, miután az Európai Beruházási Bank (EIB) november 6-án zöld jelzést adott a pénzügyi konstrukciónak. A hitel nagysága csak önmagában tűnik nagynak, akkor már nem, ha rápillantunk arra az összegre, amiből az osztrák vállalat a jövő mobilitási megoldásait kutatja és tervezi. Az elektromos mobilitással foglalkozó electrive.com híroldal jelentése szerint a KTM fél milliárd eurót (160 milliárd forint) költ K+F-re a következő években. A céget már több éve szeretik az EIB-nél, legutóbb 2014-ben kaptak 75 millió eurós hitelt. A vállalat Freeride néven az utóbbi években jött ki a piacra 100 százalékban elektromos meghajtású motorjaival. Ezek a gépek már alig haladják meg a 100 kilogrammot. A KTM úgy számol, hogy idővel minden 130 kg alatti motorkerékpár elektromossá válik.

A fejlesztési megaprojektet illetően összehasonlításként álljon itt egy 225 millió eurós (73 milliárd forint) összeg, amit EIB-forrásból kap Magyarország különféle fejlesztési programokra. A pénz folyósítását épp október elején jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter. A hitelből jut a budapesti ivóvíz-szolgáltatás fejlesztésére, a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér vasúti összeköttetésének megteremtésére és több autópálya befejezésére. Persze nem igazságos, ha uniós programok társfinanszírozási hitelprogramját magánvállalatoknak juttatott hitelek nagyságával hasonlítjuk össze, mégis jól látszik, hogy a tőkeerős vállalati szféra egyetlen szereplője egymaga képes akkora fejlesztési forrást lekötni, mint ami nálunk egy-egy átfogó infrastrukturális megújulást szokott szolgálni.

Az 1934-ben alakult KTM Sportmotorcycle AG piacvezető szereplő a verseny- és krosszmotorok területén. Már több éve gyárt elektromos modelleket, és kis szériában egyedi sportautót is. A KTM-ből azonos névvel 1991-ben kivált cég ma hagyományos és elektromos kerékpárokat gyárt, de a tulajdonosok köre nem azonos.

Kiemelt Partnereink