Gyártók Furcsán viselkednek a Fiat részvényei

Furcsán viselkednek a Fiat részvényei

autopro.hu/Hírszerkesztő | 2014.08.09 09:47

Furcsán viselkednek a Fiat részvényei

Az elmúlt időszak rendkívüli árfolyammozgásai mellett rövid időre még a kereskedés is megállt annak hatására, hogy hirtelen túl sok vevő jelent meg egyszerre a cég piacán.

Hirdetés

A Fiat árfolyama augusztus elején 14 százalékot zuhant, ami egyben idei mélypontot is eredményezett - összegzi a történéseket a Portfolio cikke. Mint írják, az esés egyik oka, hogy a piaci tevékenység felügyeletéért felelős Nemzeti Fejlesztési- és Reformbizottság (NDRC) bejelentette: versenyellenes árképzés miatt megbünteti a Fiat-hoz tartozó Chryslert. A hatóság hónapokig vizsgálódott a két nagy autógyártó regionális egységeiben, amelyek piacain a cégek a hatóság szerint monopolként viselkedtek, súlyosan korlátozva ezzel a szabadversenyt, sértve a fogyasztók érdekeit.

A befektetők azért is büntetik a Fiat-részvényeket, mert a cég tulajdonosai jóváhagyták a cég egyesülését a Chryslerrel. A Fiat "cserébe" 115 év után elhagyja Olaszországot és az Egyesült Királyságba teszi át székhelyét.

A Fiat árfolyama az elmúlt napok zuhanását követően mégis jelentősen erősödött, ezért fel is kellett függeszteni a kereskedést. A kereskedők szerint ennek legfőbb oka technikai jellegű: a hétvége előtti profitrealizálások állhatnak a háttérben.

Kiemelt Partnereink