Gyártók Franciaországban az autógyártók már újraindítanák a termelést

Franciaországban az autógyártók már újraindítanák a termelést

autopro.hu/V.M. | 2020.04.17 18:20

Franciaországban az autógyártók már újraindítanák a termelést

Fotó: Media Groupe PSA

A PSA és a Renault is azon dolgozik, hogy minél előbb, már a kijárási korlátozások május közepén esedékes enyhítése előtt újraindíthassák termelőüzemeiket Franciaországban.

Hirdetés

A kijárási korlátozások enyhítése legkorábban május 11. után várható, kezdve egyes iskolák és boltok újranyitásával. Azon vállalatok, melyek még ezelőtt újra akarják kezdeni a termelést, fel kell készüljenek a francia szakszervezetek ellenállására.

A megállapodás azonban nem lehetetlen, amit a Toyota példája is mutat. A japán autógyártó sikeresen megegyezett a szakszervezetekkel az észak-franciaországi, Yaris modelleket készítő gyárának április 21-i újraindításáról.

A francia Alstom vonatgyártónak ugyancsak sikerült elérnie, hogy április eleje óta fokozatosan növelhesse termelését a franciaországi telephelyein.

A francia kormány egyébként, tudatában annak, hogy az eddigi előrejelzések szerint idén 8 százalékkal fog zsugorodni az ország gazdasága, támogatja a gyártás minél előbbi megkezdését, természetesen az egészségügyi intézkedések megtartása mellett.

Még odébb a megegyezés

A PSA és a Renault azonban még nem jutott egyezségre tárgyalópartnereivel. Ahhoz, hogy a szakszervezetekkel folytatott megbeszélések végül sikerrel záródjanak, a kettő gyártónak új biztonsági intézkedéseket kell kidolgozni. Ezek között szerepelhet a maszkviselés, az ajtók nyitva tartása, hogy ne kelljen a kilincseket megérinteni, valamint saját hamutartók kiosztása, hogy a dohányzók ne csoportosuljanak. Emellett a felületek óránkénti fertőtlenítéséről, illetve a dolgozókat szállító buszok mennyiségének megduplázásáról is szó lehet.

Bár Franciaországban még várat magára az újraindulás, a Renault Oroszországban és Portugáliában április 13-án ismét megkezdhette a termelést – írta meg a Reuters.

Kiemelt Partnereink