Gyártók Főszerepet kap Kecskemét a Mercedes terveiben

Főszerepet kap Kecskemét a Mercedes terveiben

autopro.hu/P.B. | 2023.10.19 04:23

Főszerepet kap Kecskemét a Mercedes terveiben

Fotó: Mercedes-Benz Media

Komoly beruházásokra lehet számítani a közeljövőben Kecskeméten, a Mercedes-Benz gyárában – erről Ola Källenius, a Mercedes-Benz igazgatótanácsának elnöke beszélt egy interjúban, elárulva, hogy az üzem központi szerepet kap a csillagos márka elektromos jövőjében.

Hirdetés

Ola Källenius, a stuttgarti központú Mercedes-Benz igazgatótanácsának elnöke az Index-nek adott interjút. Ebben elmondta, hogy a kecskeméti gyár nagyon fontos része a cég globális termelési hálózatának, sőt a következő években több milliárd eurót fektet a Mercedes az üzembe a következő generációs jármű-architektúrákat és modelleket szem előtt tartva.

„A jövő Kecskeméten épül” – fogalmazott a Kecskemétre látogató Källenius, aki a Mercedes magyarországi csapatával találkozott, valamint személyesen nézte meg, hogyan halad a kecskeméti gyárbővítés – magáról a beruházásról az autopro.hu is beszámolt tavasszal, akkor azt írtuk, hogy a Mercedes magyarországi üzeme a gyártóterület megduplázásával járó fejlesztés nyomán a konszern egyik legjelentősebb egységévé válik.

Elektromos mérföldkő Kecskeméten

A Magyarországon előállított első tisztán elektromos, sorozatgyártásban készülő modell, a Mercedes-Benz EQB kompakt SUV a stuttgartiak életében is mérföldkő. Az Index szerint lenyűgözte a konszern vezérkarát, hogy az igazgatótanácsban hozott döntéstől alig 12 hónap telt el a modell tényleges gyártásáig.

„Nem titok, hogy a terjeszkedés a termékportfólió bővítéséről szól, a közeli jövőben, az évtized közepétől a Mercedes luxusautó-vásárlóit is Kecskemétről szolgálhatjuk ki” – fogalmazott Källenius, de nem nevezett meg konkrét modelleket.

A vezető azt is kiemelte, hogy mikor a Mercedes beruházásba kezdett Kecskeméten, akkor a cégközpont és a hazai üzem között mester és tanítványa viszony állt fenn. Azóta ez megváltozott, eltűntek a különbségek, sőt, „Kecskemét ebben tökéletesen egyenlő partner és világszinten a legjobban teljesítő gyáraink közé tartozik”.

Egyre jobban fogynak az elektromos Mercedes-ek

Mint ismert, a Mercedes-Benz Cars a harmadik negyedévben 510.600 darabos értékesítési eredményt ért el, ami négy százalékkal gyengébb eredmény, mint tavaly ilyenkor. A vállalat közleménye szerint az eladásokat egyrészt befolyásolta az E-osztály modellváltása, másrészt a GLC beszállítói kapacitáshiány miatti korlátozott elérhetősége is.

Ugyanakkor folytatódott a Mercedes-Benz átalakulása: a hibrid és tisztán elektromos járművek már a teljes értékesítés egyötödét teszik ki, az elektromos autók eladásai pedig 66 százalékkal nőttek a harmadik negyedévben. Az év első kilenc hónapjában a Mercedes-Benz elektromos személyautóinak eladásai így csaknem megduplázódtak, a növekedés 97 százalékos volt az előző évhez képest.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink