Gyártók Földbe állt a fiatal elektromosfurgon-gyártó

Földbe állt a fiatal elektromosfurgon-gyártó

autopro.hu/V.M. | 2022.06.14 12:23

Földbe állt a fiatal elektromosfurgon-gyártó

Fotó: Electric Last Mile Solutions

Csődbe ment az amerikai Electric Last Mile Solutions (ELMS), alig egy évvel azután, hogy tőzsdére lépett, és kevesebb mint két évvel magalapítása után.

Hirdetés

A 2020 augusztusában megszületett elektromosfurgon-gyártó pár hónappal korábban már elveszítette vezérigazgatóját és elnökét, most pedig Shauna McIntyre ügyvezető vezérigazgató a lehetőségek számba vétele után a cég felszámolása mellett döntött.

A csődbe jutással a michigani Troy-ban székelő cég válik az első olyan elektromos járműveket gyártó startuppá, ami korábban egy speciális célú vállalattal egyesülés révén tőzsdére lépett, és a mostani romló piaci helyzet közepette tönkrement.

Végzetes hónapok

A felszámolásról szóló bejelentést rövid időn belül több rossz hír is megelőzte. Februárban mindkét alapítója, James Taylor vezérigazgató és Jason Luo elnök is lemondott, miután az ELMS azzal vádolta meg őket, hogy 2020 végén, közvetlenül a végül 2021 nyarán megvalósult tőzsdére lépést célzó egyesülés bejelentése előtt a cég érdekeivel ütköző módon vásároltak részvényeket.

Márciusban a vállalat megvált a dolgozói 24 százalékától, egyúttal jelezte, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet vizsgálatot indított ellene. Nem sokkal ezelőtt pedig, május 27-én arról tájékoztatott, hogy júniusban kifogyhat a készpénzből, aminek hatására az év eleji szinthez viszonyítva 93 százalékkal esett részvényeinek árfolyama.

Az alapítók terve szerint a General Motors egy volt Indiana állambeli gyárában szereltek volna össze Kínából importált elektromos furgonokat és kisteherautókat – írta meg a The Detroit News.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink