Gyártók Fogyókúrára ítélte pickup modelljeit a General Motors

Fogyókúrára ítélte pickup modelljeit a General Motors

autopro.hu | 2013.07.26 13:30

Fogyókúrára ítélte pickup modelljeit a General Motors

Készülvén az amerikai kormány által hamarosan életbe lépő új környezetvédelmi előírásokra, a General Motors jelentős súlycsökkentésnek vetné alá a következő generációs pickup modelljeit.

Hirdetés

A szigorodó előírások természetesen nem csak a járművek tömegére vonatkoznak. A határértékek közé szorított üzemanyag-fogyasztás, és károsanyag-kibocsátás jelenti a legnagyobb kihívást az autógyártóknak. Az egyre hatékonyabb motorok és erőátviteli megoldások, az újratervezett sebességváltók a jelenlegi modellekben is jelentősen csökkentették például a CO2-kibocsátást, és optimalizálták az üzemanyag-felhasználást.

Utolsó simítások egy Chevrolet pickupon

A tömegcsökkentés a gyártók szempontjából leginkább a robusztusabb felépítésű pickup, és kishaszon-gépjárműveknél kérdéses. A modellek a felhasználási területük miatt is igénylik a nagyobb méretű strapabíró és masszív felépítésű vázakat. Az eddig megszokott teljesítményről és erőről a célközönség nem hajlandó lemondani. Ezért a fogyókúra a mérnöki leleményességen túl, új anyagok felhasználását is jelenti. Ez pedig nem csekély anyagi ráfordítást kíván meg a gyártó részéről, mivel a General Motors, és legnagyobb riválisa a Ford, pickup modelljei az amerikai gépjárművek közel 10 százalékát teszik ki.

Az új anyagok közös eleme az alumínium ötvözet, amelyet egy gyártóközeli forrás szerint, a jövő év végén piacra kerülő Chevrolet Silverado modellben vezetnek be. Az alumínium ötvözetet tartalmazó váznak köszönhetően a pickup közel 110 kilogrammal nyom majd kevesebbet mint a jelenlegi legkönnyebb kisteherautó. Egy másik forrás szerint, nemcsak a vázak készülnek majd új anyagból a jövőben. További súlycsökkentést remél az amerikai gyártó az alváz és az alvázhoz kapcsolódó alkatrészek új anyagváltozatától.

Silverado. A következő már könyebb lesz

Az új anyagokból készülő váz-elemeket többek között a Fordnak is beszállító, magyarországi érdekeltségekkel is rendelkező Alcoa gyártja majd. A legsikeresebb kishaszon-gépjármű, a Ford F-150 következő változatának alvázelemeit is az Alcoa készíti majd. Az Alcoa nyilatkozata szerint a következő években az alumínium elemek iránti kereslet növekedésére számít.

Kiemelt Partnereink