Gyártók Fenntarthatóvá alakítja kobaltellátását a Tesla

Fenntarthatóvá alakítja kobaltellátását a Tesla

autopro.hu/V.M. | 2021.08.19 06:20

Fenntarthatóvá alakítja kobaltellátását a Tesla

Fotó: Tesla

A Tesla jól halad a fenntartható kobaltellátás megteremtésében a Re|Source kezdeményezés szerint, aminek blockchain technológián alapuló fejlesztését 2019 óta teszteli a kaliforniai elektromosautó-gyártó.

Hirdetés

A Re|Source kezdeményezés azonos nevű fejlesztését a kobaltbányától elektromos autóig tartó útjának nyomon követésére hozták létre, hogy lehetővé tegye annak ellenőrzését, teljesülnek-e a kobalt ellátási láncában a fenntarthatósági kritériumok.

A fejlesztést már több helyszínen is tesztelik a Kongói Demokratikus Köztársaságban található bányáktól kezdve egészen elektromos autókat előállító gyárakig. Egyelőre az afrikai országban és Európában zajlanak helyszíni tesztek, azonban még az idén Kínában és az Egyesült Államokban is tesztprogramok fognak indulni.

A Tesla esetében az egész ellátási láncra kiterjedő végső teszt 2021 utolsó negyedévében esedékes, míg a tesztfázis végeztével a rendszerinti alkalmazás kezdete 2022-ben várható.

Sok támogatóval sikeresebb a kezdeményezés

A Re|Source kezdeményezés elindítói között ott van például a Eurasian Resources Group és a Glencore bányavállalatok, támogatói között pedig már iparági szervezetek, mint a kobalt termelőit, felhasználóit és újrahasznosítóit képviselő Kobalt Intézet is megtalálhatóak.

A Tesla a BHP olaj- és gázipari vállalattal is együttműködik egy ugyancsak blockchainre épülő tesztprogramban a nikkel ellátási lánc átláthatóságának megteremtése, illetve a fenntarthatósági kritériumok kialakítása érdekében – írja a Green Car Congress.

Kiemelt Partnereink