Gyártók Fenntartható alkatrészellátásba fektet a Renault Trucks

Fenntartható alkatrészellátásba fektet a Renault Trucks

autopro.hu/E.M. | 2022.09.03 12:23

Fenntartható alkatrészellátásba fektet a Renault Trucks

Fotó: Renault Trucks

A Renault Trucks a használt teherautók átalakítása és újragyártása után újabb lépéseket tesz a tehergépjárműveinek környezetre gyakorolt hatásának csökkentése érdekében. A vállalat bejelentette, hogy létrehozza a Használt Alkatrészek Gyárát.

Hirdetés

Az elmúlt öt évben a Renault Trucks a körforgásos gazdaságra való átálláson dolgozott, amelynek három iránya volt a vállalaton belül: a használt teherautók regenerálása, újrahasznosítása és újbóli felhasználása. Emellett a vállalat számos kezdeményezést folytat az általa értékesített járművek élettartamának meghosszabbítására.

A gyártó a körforgásos gazdaságra való átállást célzó törekvését folytatva bejelentette a Használt Alkatrészek Gyárának létrehozását. Az új üzem teljes egészében a teherautók újrahasznosításával, illetve a belőlük visszanyert alkatrészek és nyersanyagok újbóli felhasználásával foglalkozik majd.

Az alkatrészek két útja

A Renault Trucks a Lyon-Vénissieux-i gyártóüzemének szívében egy erre a célra létrehozott üzemet nyit. Ez a 3000 négyzetméteres létesítmény a lehető legközelebb épült a logisztikai központhoz. Feladata a nagy futásteljesítményű használt Renault Trucks járművek, valamint az olyan alkatrészek kezelése lesz, amelyek még jelentős újrafelhasználási potenciállal rendelkeznek. Az utóbbi azért fontos, mivel a Renault Trucks járműveket és alkatrészeiket 1,5 millió kilométer megtételére tervezték.

Az elhasználódott Renault tehergépjárművek a Használt Alkatrészek Gyárába fognak kerülni, ahol először szétszerelik őket. Ezután a szakemberek eltávolítják a korábban újrafelhasználásra alkalmasnak ítélt alkatrészeket. Miután ezeket az elemeket eltávolították, a többi komponenst újrahasznosítják. Az alváz elemeit például feldarabolják, majd elküldik a közeli öntödébe, ahol az alkatrészekből kinyert fémet egy új jármű gyártásához fogják felhasználni.

Végül pedig az újrafelhasználásra szánt alkatrészeket ellenőrzik, megtisztítják és felcímkézik a jegyzékbe vétel és a nyomon követhetőség érdekében. Ezeket a használt elemeket az újakhoz hasonlóan ezután a közeli Renault Trucks alkatrészraktárba küldik.

Mindenkinek megéri

Az új pótalkatrészekhez hasonlóan a „Used Parts by Renault Trucks” címkével forgalmazott használt darabok is a gyártó online piacterén lesznek elérhetőek a kereskedők számára. Amellett, hogy az újakhoz képest ezek az elemek átlagosan 50-60 százalékkal olcsóbbak, a gyártó még garanciát is vállal rájuk.

Amellett, hogy ezzel az új ajánlattal a Renault Trucks tovább halad a karbonsemlegesség felé vezető úton, még az egész iparágat érintő alkatrész- és nyersanyaghiányt is képes kezelni egy bizonyos mértékben.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink