Gyártók Felvásárolta a Ford az Electriphi nevű startupot

Felvásárolta a Ford az Electriphi nevű startupot

autopro.hu/P.B. | 2021.06.22 04:21

Felvásárolta a Ford az Electriphi nevű startupot

Fotó: Ford

Az elektromos járművekre való átállás flottaszinten sem olyan egyszerű feladat, nem csak annyiból áll, hogy tankolás helyett tölteni kell az autót. Az elektromos flották menedzselésével foglalkozó Electriphi felvásárlása ezért volt jelentős lépés a Ford számára.

Hirdetés

A Ford ügyfélkörében fontos szerepet vállalnak a flottaüzemeltetők, emiatt a gyártó számára az elektromos átállás is összetettebb feladat – fel kell készíteniük ügyfeleiket az elektromos flották üzemeltetésére. Többek között a töltések menedzselése, megszervezése, illetve a járművek kihasználtságának monitorozása is jelentős feladat, ezért a Ford szakértőkre bízza a kérdést: felvásárolta az Electriphi-t.

A Szilícium-völgyben székelő startup felvásárlása mellett a Ford bemutatta legújabb alkalmazását, a Ford Pro-t, ami a flottakezelésben segíti ügyfeleit. Itt kell megjegyezni, hogy az alacsonyabb karbantartási költségek miatt a flottaüzemeltetők számára vonzó alternatíva lehet az elektromos járművekre való átállás, főleg, ha kapnak hozzá segítséget.

Mit tud az Electriphi?

A Ford által most felvásárolt cég kifejlesztett egy olyan szoftvert, ami egy adott flotta összes autójának töltöttségi állapotát figyeli, hozzáférést biztosít a töltőkhöz, valamint egyéb adatokról tájékoztatja az üzemeltetőt – ilyen például az aktív autók száma, a bejárt útvonalak és hasonlók.

Muffi Ghadiali, az Electriphi vezérigazgatója elmondta, hogy a cég lényegében bekapcsolódik a flotta üzemeltetésébe, és követi azt is, mikor éri meg tölteni az autókat, mikor olcsóbbak a közüzemi díjak. Emellett még olyan körülményekre is figyel az algoritmusok, mint az időjárás.

Hatékonyság

A gyakorlatban tehát az Electriphi (és így a jövőben a Ford) segítségével a flottaüzemeltető a kihasználtsághoz tudja igazítani az autók töltését, sőt, az alkalmazás segítségével készen találja az adott feladatra legalkalmasabb járművet – mindezt a lehető legköltséghatékonyabb módon.

Az alkalmazás a teljes flotta összköltségét is mutatja az üzemeltető számára, aki így azt is el tudja dönteni, mennyire éri meg fenntartani azt, hol lehet rajta esetleg spórolni – írja a Forbes.

Kiemelt Partnereink