Gyártók Felgyorsítaná autói fejlesztését az Audi

Felgyorsítaná autói fejlesztését az Audi

autopro.hu/V.M. | 2023.06.16 07:21

Felgyorsítaná autói fejlesztését az Audi

Fotó: Audi MediaCenter

Az Audinak fel kell gyorsítania új modelljei fejlesztését annak érdekében, hogy kielégíthesse az elektromos autók iránti keresletet, különösen Kínában – mondta el a prémiumautó-gyártó vezérigazgatója, Markus Duesmann.

Hirdetés

A vállalatvezető egy interjú során beszélt a német autómárkánál zajló változásokról és azok céljáról. „A teljes fejlesztési folyamatunk felülvizsgálata zajlik éppen” – mondta.

Duesmann elismerte, hogy a konnektivitási megoldások és a szoftverek fejlesztési idejét le kell rövidíteniük, hozzátéve, hogy ehhez kínai riválisaiktól szeretnének tanulni. „Hangsúlyosabban vizsgáljuk, hogy ezt hogyan is csinálják Kínában” – fogalmazott.

A változtatásokkal az Audi végső soron radikálisan megvágná járművei fejlesztési időszükségletét. Duesmann szerint idővel közel 30 hónap közelébe juthatnak a fejlesztési ciklusidőt illetően, ami óriási javulás lenne a mostani 48 hónaphoz képest.

Nem a tervek szerint mennek a dolgok

A változásokra különösképpen szükség van Kínában, ahol az Audi várakozásokon alul teljesít eladások tekintetében. Idén január és március között a prémium autómárka alig több mint 3000 autót értékesített.

Azt, hogy a digitális megoldásokat követelő, egyúttal a világ legnagyobbjának számító autópiacon miért teljesít alul a márka, a Reuters-nek adott interjúban Duesmann azzal magyarázta, hogy „még mindig nem rendelkezünk a kínai igényeknek megfelelő járművekkel a piacon.”

A modellfejlesztés felgyorsítását a kínai piac gyors elektromos átállása még fontosabbá teszi. Duesmann szerint 2030-ra a prémium szegmens 60-70 százalékban akkumulátoros elektromos lehet régiótól függően, a vezető ázsiai piacon pedig az arány még nagyobb lehet.

Küszöbön az új offenzíva

Szemben a BMW-vel és a Mercedes-szel, az Audi az elmúlt két évben nem módosított jelentősen kínai modellkínálatán. Az új Q6 e-tron piacra dobását szoftverfejlesztési késedelem hátráltatja, emiatt a modell csak az év végén jelenhet meg.

Az elektromos SUV megjelenése egyúttal a négykarikás márka új modelloffenzívájának kezdetét fogja jelölni: a cél 2025-re 20 új modell bevezetése világszerte – ezeknek felét elektromos motor fogja mozgatni.

Ugyancsak hozzájárulhat az eladások növeléséhez az észak-amerikai kereslet jobb kiaknázása. Az Audi jelenleg a helyi termelése bővítését latolgatja, ami a mexikói üzem fejlesztésével vagy a Volkswagen Egyesült Államokban lévő üzemét használva is történhet.

Az Audi Hungaria Zrt. a magyar gazdaság meghatározó szereplője, hazánk egyik legnagyobb vállalata. A maroknyi csapattal elindult motorgyártás mára a világ legnagyobb motorgyárává fejlődött, ahol több mint 5 millió négyzetméteren 8000 motor készül naponta a Volkswagen konszern márkái számára. A győri üzemben 1998-ban indult az autógyártás, ma az Audi TT és Q3 modellek készülnek ott. A gyár 2001 óta saját műszaki fejlesztéssel is rendelkezik, továbbá 2005 óta Győrben működik Közép-Európa egyik legnagyobb szerszámgyára is, ahol szerszámok, gyártóberendezések készülnek az Audi szinte összes telephelye számára, valamint alkatrészek is a Volkswagen konszern egyes modelljeihez. A gyár 2013 óta az autógyártás teljes vertikumát lefedi.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink