Gyártók Felfoghatatlan összegből elektrifikál a Suzuki

Felfoghatatlan összegből elektrifikál a Suzuki

autopro.hu/Sz.K. | 2023.01.31 07:23

Felfoghatatlan összegből elektrifikál a Suzuki

Fotó: Suzuki Media

A Suzuki bemutatta 2030-ig szóló növekedési stratégiáját. Ez összesen 4,5 billió jen (körülbelül 31 milliárd euró) beruházást vetít előre, amelynek csaknem felét az elektromos járművek fejlesztésére és gyártására fordítják.

Hirdetés

Konkrétan a Suzuki 2030-ig 2 billió jent (mintegy 14 milliárd eurót) tervez befektetni termékpalettájának villamosításába, ebből mintegy 500 milliárd jent (nagyjából 3,5 milliárd eurót) az akkumulátorok fejlesztésére és gyártására fordítana. A Toyotával való együttműködést ezzel párhuzamosan elmélyítik, és elsősorban „a fejlett technológiák, beleértve az autonóm és akkumulátoros elektromos autók fejlesztését, az ígéretes feltörekvő piacokon való üzleti terjeszkedést, a szén-dioxid-semlegességre irányuló erőfeszítéseket Indiában, valamint az újrahasznosításon alapuló társadalom kialakítását fogja segíteni.”

A Suzuki különösen Japánban, Indiában és Európában tervezi üzleti tevékenységének további bővítését. A gyártó az évtized végéig Japánban és Indiában egyenként hat, Európában pedig öt tisztán elektromos modell bevezetését tervezi. Ennek fényében a Suzuki nemrég mutatta be az eVX elektromos koncepcióautót, amely 2025-ben sorozatgyártású modellé válik a globális piacon.

Rohamos elektrifikálás Európában

Az akkumulátoros elektromos autók eladásokon belüli aránya várhatóan nagymértékben változik majd piaconként. Japánban például a Suzuki 2030-ra 20 százalékos eladási arányt vár elektromos modelljeiből. Európában ez az arány várhatóan eléri majd a 80 százalékot, Indiában pedig csak a 15 százalékot. Indiában a Suzuki inkább a biogázra kíván összpontosítani.

A Suzuki számára fontos a motorkerékpáros üzletág, ezt a területet sem kerüli el az elektromos átállás. A tervek között szerepel az első akkumulátoros elektromos motorkerékpár piacra dobása a 2024-es pénzügyi évtől. 2030-ig további hét akkumulátoros elektromos modellt terveznek, ekkorra az elektromos motorok az üzletág eladásainak negyedét tennék ki a Suzuki tervei szerint. A villamosítás azonban elsősorban a kis- és közepes méretű gépeket érinti majd: „a szabadidős célú nagy motorkerékpárok esetében fontolóra vesszük a szén-dioxid-semleges üzemanyag bevezetését” - írja a Suzuki.

Elektromos átállás a vízen is

A hajóiparban 2024-ben várható az első elektromos hajtás megjelenése, 2030-ra pedig a kínálat várhatóan öt modellre bővül, amelyek az eladások öt százalékát teszik majd ki. A Suzuki azonban itt is meg akarja kísérelni a szintetikus üzemanyagok bevezetését a nagyméretű motorok használatának esetében – írja az electrive.com.

Ahogyan arról az autopro.hu korábban beszámolt, a Suzuki cégcsoport 2050-re karbonsemlegessé szeretne válni, ennek jegyében 2030-tól fokozatosan emelik az elektromos autók arányát a portfólióban, illetve az esztergomi gyár számos egyéb fejlesztéssel zöldül tovább.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink