Gyártók Felemás évet zárt a Tesla

Felemás évet zárt a Tesla

autopro.hu/Hírszerkesztő | 2015.02.12 09:05

Felemás évet zárt a Tesla

Az értékesítési rekord ellenére is alulmúlta a várakozásokat az elektromos autók vezető gyártójának 2014. negyedik negyedévi teljesítménye. A Model X hozhatja el a szárnyalást?

Hirdetés

Úgy tűnik, mintha semmi nem jönne össze a Tesla háza táján: az eladások elmaradtak a várttól, a dollár pedig megállíthatatlanul erősödött, így az elemzői várakozásokat alulmúló eredményeket produkált a gyártó - mutat rá a Portfolio.hu elemzése.

A Tesla Motors 9 ezer 834 darab Model S-t értékesített a negyedik negyedévben. Ez rekordot jelent, ugyanakkor elmarad a korábban kalkulált közel 11 ezer 200 darabos eladástól. A vállalat ezt a rossz időjárással és szállítási problémákkal magyarázta, melynek hatására 1400 darab Model S P85D átadása átcsúszott az első negyedévre. A gyártás viszont pörgött, ennek eredményeként 11 ezer 627 darab Model S készült el a negyedév során, így sikerült elérnie a Teslának a korábban kitűzött célt (35 ezer jármű legyártása).

Nem lehet felhőtlenül boldog Elon Musk

A nem amerikai számviteli szabályok (non-GAAP) szerint számolt árbevétel, nettó eredmény és az egy részvényre jutó nyereség is elmaradt a piaci várakozásoktól. Pedig a befektetők arra számítottak, hogy ismét nyereséges negyedévet zárhat a társaság. A gyenge számokért a vártnál szerényebb értékesítés és az erős dollár okolható.

Viszont a harmadik negyedév során piacra kerülhet a Model X - az új crossovert már nagyon várják a befektetők, ugyanis segítségével felpöröghetnek az eladások a Teslánál.

A negyedéves beszámolóban kitérnek a nevadai "gigagyárra" is. A jelentés szerint már hónapok óta tart az építkezés, melynek eredményeként 2016-ban meg is kezdődhet az akkumulátorok gyártása.

2015 azért is erősebb év lehet a tesla részéről, mert 70 százalékkal több, 55 ezer Model S és Model X autót értékesíthetnek idén. Ennek 40 százaléka már az első félév során realizálódhat - foglalja össze a gazdasági portál a jelentés részleteit.

Kiemelt Partnereink