Gyártók Év végén érkezik Oroszország elektromos mikroautója

Év végén érkezik Oroszország elektromos mikroautója

autopro.hu/V.M. | 2020.08.05 11:23

Év végén érkezik Oroszország elektromos mikroautója

A Zetta prototípusa még 2017-ben | Fotó: https://www.youtube.com/watch?v=6S1CtNkJWJc

Az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium közlése szerint 2020 végén kezdődhet a Zetta akkumulátoros elektromos mikroautó gyártása, amivel a Föld legnagyobb területű országa betörhet az elektromos autók piacára.

Hirdetés

Az Orosz Tervező- és Gyártóvállalat (REMC) startup által fejlesztett városi autót 6100 dollártól fogják kínálni, ami alacsonyabb, mint néhány európai országban az villanyautók vételére nyújtott támogatás. A tervezett gyártási mennyiség évi 15 ezer darab, aminek mintegy kétharmadát exportra szánják.

A kétüléses, háromajtós Zetta a Kínából importált akkumulátort leszámítva 99 százalékban, Oroszországban készült alkatrészekből áll. Legnagyobb sebessége 120 kilométer/óra, 10 kilowattórás energiatároló egysége pedig 200 kilométer maximális hatótávolságot biztosít. A meghajtásról kettő darab, első kerékagyakba épített villanymotor gondoskodik, melyek maximális teljesítménye együttesen 72,4 kilowatt – olvasható az InsideEVs oldalán.

Az olcsó mikroautóval Oroszország betörhet az elektromos autók nyugati és kínai márkák által uralt piacára. Az viszont még kérdéses, hogy mekkora sikerrel veheti majd fel a versenyt az olyan rivális modellekkel, mint például a Smart EQ Fortwo vagy esetleg a nagyobb Volkswagen e-Up!

Kiemelt Partnereink