Gyártók Európa kárára gyárthat a Polestar az USA-ban

Európa kárára gyárthat a Polestar az USA-ban

autopro.hu/V.M. | 2023.04.19 06:16

Európa kárára gyárthat a Polestar az USA-ban

Fotó: Polestar Global Media Newsroom

A prémium elektromos autókat gyártó Polestar 2024-ben az Egyesült Államokban is megkezdi autóinak gyártását a helyi és az európai piacok számára. A kínai-svéd hátterű gyártó bejelentése azt is jelentheti, hogy az USA sikeresen csábított magához egy beruházást Európa kárára.

Hirdetés

A svéd Volvo Cars és a kínai Zhejiang Geely Holding Group által alapított Polestar kettő kínai gyárában készíti járműveit, melyeket külföldi piacokra, köztük az Egyesült Államokba exportál.

„Lehetőségünk van Dél-Karolinába mennünk a Polestar 3-mal” – mondta el Thomas Ingenlath, a Polestar vezérigazgatója a jövőre esedékes tengerentúli gyártáskezdésről. Hozzátette: „Az új elektromos autó márkák, melyek még növekvőben vannak, nem képesek egyből gyárakat építeni ott (az Államokban). Muszáj egy bizonyos volumennel rendelkezni.”

Bár a Reuters-nek adott interjú során a vállalatvezető erről nem beszélt, utóbbi mondatai, az időkeret, illetve a helyszínválasztás alapján úgy tűnik, hogy a Polestar nem egy saját gyárat fog felépíteni, hanem a Volvo amerikai üzemében fogja összeszerelni járműveit. A Volvo 2018 óta működtet autógyárat a dél-karolinai Charlestonban.

Egy európai beruházással kevesebb?

Mint ismert, az Egyesült Államokban akár 7500 dollárt is kitevő adójóváírás jár az elektromos autók vásárlóinak. Ahhoz azonban, hogy a kedvezmény járjon egy adott modell után, annak szigorú származási követelményeknek kell megfelelnie, a járművet az USA-ban kell összeszerelni, és az akkumulátorok alapanyagának az Államokból vagy azzal kereskedelmi szerződést kötött másik országból kell származnia.

Könnyel lehet, hogy a Polestar az EU által a befektetések elszívása miatt kifogásolt szabály miatt telepíti a gyártást Európa helyett az USA-ba, bár az európai termelést a Volvo helyi kapacitásainak elégtelensége is akadályozhatja.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink