Gyártók Elzárta a Ford a vízcsapot

Elzárta a Ford a vízcsapot

autopro.hu | 2014.07.13 08:11

Elzárta a Ford a vízcsapot

Alan Mulally elnök-vezérigazgató aláírta az ENSZ vízügyi törekvését, megerősítve ezzel a vállalat elkötelezettségét a vízkészletek megőrzése és a környezet védelme terén. A vállalat idén olyan kezdeményezést indít el, amelynek célja a vízfogyasztás mérséklése a világ különböző országaiban működő beszállítóinál.

Hirdetés

A márka tavaly globálisan 30 százalékkal csökkentette az egy autó előállításához szükséges vízfelhasználást a 2009-es értékhez képest. Idén további két százalékkal akarja csökkenteni ezt a számot.

– A vállalat tisztában van azzal, hogy néhány régióban hamarosan vízhiány várható, és a víz drága nyersanyag lesz – mutat rá John Fleming, aglobális gyártásért és munkaügyekért felelős alelnök. – Üzleti szempontból is igen fontos, hogy átlássuk a várható korlátozásokat, és jelentősen mérsékeljük a vízfelhasználást.

Az Alan Mulally által aláírt ENSZ vízügyi kezdeményezés arra szólítja fel a résztvevő vállalatokat, hogy évente tegyék közzé a vízgazdálkodással kapcsolatos eredményeiket. A Ford még idén arra fogja kérni a nagy vízfogyasztású, valamint a vízben szegény régiókban működő beszállítóit, hogy önkéntesen tegyék közzé vízfelhasználásukat. Az adatok ismeretében az autógyártó velük közösen kidolgozza majd a vízfogyasztás csökkentésének lehetőségeit. Azt remélik, hogy e sikeres kezdeményezés a világ más területein működő beszállítóinál is kedvező visszhangra talál, jelentősen mérsékelve ezzel a környezeti terhelést.

A vállalat a világ számos országában ért már el sikereket a vízfogyasztás csökkentése terén. Jó példa erre a mexikói Cuautitlán prés- és összeszerelő üzem. Az 1964-ben épült gyár egy vízben szegény régióban található. Az elmúlt évtizedek során számos nemzetközi vállalat települt a városba, köztük még egy üdítőital-gyártó cég is, amely nagyon nagy mennyiségű vizet használ fel. 1990-re Cuautitlán kormánya felismerte, hogy a vízigény már meghaladja a készleteket, és szigorúbb engedélyezési eljárásokkal igyekezett korlátozni a vízfogyasztást. A Ford a következő változásokat vezette be üzemében:

  • külön ivóvíz-hálózatot épített ki annak biztosítására, hogy az ivóvizet csak emberi fogyasztásra használják
  • az üzem által használt minden más vizet recikláltak
  • az aszfaltot ökoburkolatokra cserélték, hogy az esővíz beszivároghasson a földbe.

Az eredmény: 2000 és 2013 között a mexikói üzemben közel 58 százalékkal csökkent az egy autóra jutó vízfelhasználás.

A globális vízgazdálkodási kezdeményezés részeként 2000-ben a márka két évvel a kitűzött határidő előtt elérte kitűzött célját, 61 százalékkal, több mint 37 milliárd literrel csökkentette globális vízfelhasználását 2000 és 2013 között. Az amerikai környezetvédelmi minisztérium szerint ez a vízmennyiség egymilliárd ötperces zuhanyozásra lenne elegendő. A Ford által világszerte összesen felhasznált víz mennyisége évi 64 millió köbméterről 25 millió köbméterre csökkent.

Kiemelt Partnereink