Gyártók „Ellopta” a Jeep dizájnját a Mahindra

„Ellopta” a Jeep dizájnját a Mahindra

autopro.hu/V.M. | 2020.06.15 15:17

„Ellopta” a Jeep dizájnját a Mahindra

Mahindra Roxor még a legutóbbi ráncfelvarrás előtt | Fotó: Facebook/ROXOR Off Road

Az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága (ITC) úgy találta, hogy az indiai Mahindra & Mahindra a Michigan államban gyártott Roxor terepjáróján jogtalanul használta a Jeep Wrangler bizonyos dizájnelemeit. Az ITC ezért megtiltotta a típus, valamint annak érintett alkatrészeinek értékesítését és importját, emellett a jogsértő tevékenység abbahagyására kötelezte a vállalatot.

Hirdetés

Az Egyesült Államokban az úgynevezett „trade dress” intézménye szolgál a termék sajátosságainak tekinthető dizájnelemek védelmére, a Mahindra pedig ezt sértette meg. A Fiat Chrysler szerint a Jeep Wrangler jellegzetes formajegyei a „doboz alakú” forma, a hűtőrács, illetve a kerek fényszórók.

Az ITC még 2018 szeptemberében kezdte el a nyomozást, a folyamatot azonban hátráltatta a koronavírus-járvány kitörése. A szervezet ítélete azonnal hatályba lép, az USA Kereskedelmi Képviseleti Irodájának ugyanakkor 60 nap áll rendelkezésére, hogy hatályon kívül helyezze azt politikai okokra hivatkozva.

A Mahindra fellebbezést fontolgat

A Mahindra sajtóközleményében reagált az ITC ítéletére. Az autógyártó szerint a Roxor formatervezése megfelel a törvényi elvárásoknak, továbbá a típusváltozat, ami miatt elindult a vizsgálat márt nincs gyártásban, ugyanis a Roxor nemrég ráncfelvarráson esett át. A vállalat azt is közölte, hogy mérlegelik egy fellebbezés lehetőségét.

A Reuters cikkéből az is kiderül, hogy a Fiat Chrysler elégedett volt az ítélettel, amihez további megjegyzéseket azonban egyelőre nem fűztek.

Kiemelt Partnereink