Gyártók Ellepné elektromos autóival Amerikát a GM

Ellepné elektromos autóival Amerikát a GM

autopro.hu/P.B. | 2022.02.07 04:17

Ellepné elektromos autóival Amerikát a GM

Fotó: GMC Pressroom

A General Motors azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2022-ben és 2023-ban összesen 400 ezer elektromos járművet szállít ki Észak-Amerikába. Emellett a korábban tervezettnél tovább bővítik az elektromos autók gyártási kapacitásait.

Hirdetés

Mary Barra vezérigazgató a GM legfrissebb üzleti eredményeiről tartott tájékoztatón beszélt az amerikai vállalat legújabb elektrifikációs terveiről. Néhány nappal ezelőtt a General Motors újabb 6,6 milliárd dolláros beruházást jelentett be az elektromos járművek és akkumulátorcellák gyártásáról Michigan államban – a cél egymilliónál is több elektromos jármű gyártási kapacitásának elérése 2025 végére Észak-Amerikában.

Összehasonlításképpen: a Ford 2024 végéig 600 ezer elektromos járművet kíván eladni az USA piacán. A legfrissebb jelentések szerint a GM legfőbb riválisa szintén növeli az elektromos mobilitásba való befektetéseit.

A kisteherautókat is elektrifikálják

Barra szerint 2025 után már nem lesz elég az évi egymillió elektromos pickup az amerikai piacra, ennél ugyanis jóval nagyobb keresletre számítanak. Ezért egy harmadik elektromos teherautó-gyárba való beruházást tervezi a GM, de erről nem árult el többet a vezérigazgató.

A vezérigazgató kitért arra is, hogy az évtized közepétől hasonló gyártási kapacitást terveznek Kínában is az elektromos járművek terén, ezekről a tervekről viszont semmilyen részletet nem árult el.

A General Motors szerint jelenleg több mint 190 ezer foglalása van elektromos járművekre az USA-ban. Csak a Chevrolet Silverado elektromos változatából 110 ezret várnak a vevők, további 59 ezer foglalás a Hummer EV különböző változataira vonatkozik.

Olcsóbb modellek

A GM komoly reményeket fűz a Chevrolet Equinox elektromos SUV-hoz. Ennek a modellnek a koncepcióautóját a CES-en mutatták be, az autó 2023 őszén kerül piacra, körülbelül 30 ezer dollár (nagyjából 9 millió forint) körüli áron. Emellett a GM főnöke jelezte, hogy a Chevrolet egy újabb elektromos autót tervez, amelynek ára az Equinox EV alatt lesz.

Hivatalosan még nem tudni, hol készül az Equinox, az viszont ismert, hogy a mexikói Ramos Arizpe üzemet elektromos gyárra alakítják. Jelenleg ebben az üzemben készül a belső égésű motorokkal szerelt Equinox.

„Az Ultium platform által elért hatékonyságnak köszönhetően képesek leszünk olyan igazán megfizethető elektromos járműveket szállítani, mint az Equinox” – mondta Barra.

Ami a GM tavalyi évét illeti: a cég körülbelül tízmilliárd dollár nettó nyereséget ért el tavaly, szemben a 2020-as 6,4 milliárd dollárral – a félvezetők folyamatos válsága ellenére tehát a csoport jelentősen növelni tudta eredményét.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink