Gyártók Elkezdték betanítani a szlovákokat a Land Rover Discovery összeszerelésére

Elkezdték betanítani a szlovákokat a Land Rover Discovery összeszerelésére

Kuthi Áron | 2018.06.25 15:28

Elkezdték betanítani a szlovákokat a Land Rover Discovery összeszerelésére

Május végén megkezdte az oktatást a Jaguar Land Rover (JLR) nyitrai képzési központja, a sajtóhírek szerint a Land Rover Discovery gyártása szeptember 3-án indulhat. A 3000 négyzetméteres épületben a termelésbe kerülő első alkalmazottakat tanítják be.

Hirdetés

Már 1300 dolgozó áll alkalmazásban a Jaguar Land Rover nyitrai vállalatánál, ahol az átlagéletkor 36 év, 30 százalékuk nő, és 97 százalékuk szlovák. Év végéig még 150 operátort vesznek fel. A képzési centrumba 7,5 millió eurót fektetett a cég. Ami a munkaerő-kínálatot illeti, egy helyre száz jelentkező jut, van tehát miből válogatnia a JLR-nek. A vállalat 2020-ra szeretné felhúzni a dolgozói létszámot 2800-ra. A gyártó leszerződött egy nyitrai szakközépiskolával is, amely négyéves mechatronikai képzést indít, nem kérdés, hogy az innen kikerülő pályakezdők hova szerződnek majd.

Alexander Wortberg, a vállalat szlovákiai igazgatója annyit erősített meg a SME szlovák országos napilapnak, hogy a termelés indítását ősszel tervezik. Dolgozói információk szerint viszont a termelés iskolakezdéssel, szeptember 3-án indul.

Amint az a videón is látszik, elég magas készültségi szinten áll a gyár, az összeszerelési munkát már a helyszínen gyakorolják a munkások. Emellett jópár szlovák szakember tölti képzési idejét a gyár angliai üzemében, ahol a nyitrai gyárnyitásra edzenek. Ők jellemzően termelésindítási mérnökök, operátori csoportvezetők, minőségellenőrök.

A nyitrai gyár festőcsarnoka 53 ezer négyzetméteres, a szerelőcsarnok 90 ezer négyzetméter, a végszerelés pedig 134 ezer négyzetméteren fog folyni. Hasonló nagyságú a logisztikai csarnok is. A JLR 1,4 milliárd eurót invesztál az új gyárba, ehhez 130 millió euró állami támogatást nyújtott Szlovákia.

Kiemelt Partnereink