Gyártók Elindult a BMW i3 elektromos autó sorozatgyártása

Elindult a BMW i3 elektromos autó sorozatgyártása

autopro.hu | 2013.09.19 12:59

Elindult a BMW i3 elektromos autó sorozatgyártása

A BMW német autógyár elindította szerdán Lipcsében i3 típusú elektromos autójának sorozatgyártását.

Hirdetés

Ez az első sorozatgyártású elektromos BMW. Az i3-as gyártását előkészítendő, 400 millió euróból bővítették a lipcsei üzemet. Az autó az idén év végén, jövő év elején kerül a szalonokba, alapára 34 950 euró (10 millió 400 ezer forint) lesz. A kis i3-as után a BMW várhatóan 2014-ben dobja piacra a hibrid meghajtású i8-as sportkocsit.

Gyártósor Lipcsében

A fejlesztés legfőbb célja a kezdetektől az volt, hogy a BMW i modellcsaláddal és különösen az i3-mal csökkentsék az üzemanyag-fogyasztást és a károsanyag-kibocsátást a nagyvárosok és agglomerációik környezetében. Ezen felül a mérnökök a BMW i3-ban felhasznált innovatív anyagokkal és a gyártási folyamat fázisainak környezetbarát megvalósításával a fenntarthatóság kivételesen magas szintjét érték el: az i3 gyártásakor az általában szükséges energiamennyiség felét használják csak fel, míg vízből a szokásosnál több mint 70 százalékkal fogyasztanak kevesebbet, elsősorban az acél és alumíniumelemek hagyományos fényező eljárásának megszüntetésével. Sőt, a lipcsei gyárban a BMW i modellek gyártásához szükséges összes energiát egy külön erre a célra épített szélerőműből nyerik. Hasonlóképpen, a szénszálas erősítésű műanyag amerikai gyártásához szükséges energiát teljes egészében egy vízerőműből nyeri ki a BMW csoport.

A mostani az első alkalom az autógyártás történetében, amikor egy autógyártó a sorozatgyártás során és nagy mennyiségben használ fel szénszálas erősítésű műanyagot.

A tulajdonosok az első prémium kategóriájú elektromos autókat Európa egyes országaiban már novemberben megkapják, míg az Egyesült Államokba és Kínába 2014 elején érkeznek meg az első BMW i3 modellek.

A BMW csoport a BMW i3 sorozatgyártásának beindításához mintegy 400 millió eurót fektetett be lipcsei üzemének bővítésébe és gépesítésébe. Az i3 kulcsfontosságú alkatrészeit a BMW csoport gyáraiban és partnercégeinek üzemeiben gyártják: az egyesült államokbeli Moses Lake-ben, valamint a németországi Wackersdorfban, Landshutban és Dingolfingban.

Kiemelt Partnereink