Gyártók Elhatárolódik az új Countachtól a legendás tervező

Elhatárolódik az új Countachtól a legendás tervező

autopro.hu/D.Á. | 2021.11.02 14:21

Elhatárolódik az új Countachtól a legendás tervező

Fotó: Lamborghini Media Center

Az Lamborghini Countach egy korszakalkotó sportautó volt, amelynek tiszteletére a gyártó előállt egy mai, modern verziót, amely az őse formanyelvét tükrözi. Az eredeti Countach tervezője, Marcello Gandini egy közleményben nemtetszését kifejezve jelezte, semmi köze a 2021-es verzióhoz.

Hirdetés

1971-ben mutatkozott be az azóta legendává vált Lamborghini Countach. Az 50 éves évforduló alkalmából a gyár előállt egy modernizált Countach-sal LPI 800-4 néven, amely a Sián hiperautó műszaki alapjain nyugszik, de kinézetében az 1971-es dizájnt imitálja. Az új modell egyes sajtóanyagaiban az eredeti modell tervezője, Marcello Gandini is feltűnik, amint saját dizájnfilozófiájáról beszél, ám ekkor még egyáltalán nem volt szó arról, hogy a Lamborghini elkészít majd egy 2021-es verziót. Ebből a publikum számára következhet, hogy Gandini is részt vett a modern átdolgozás létrehozásában.

Az ikonikus Renault 5, E12-es 5-ös BMW és Lancia Stratos autók tervezője, Marcello Gandini a hatalmas médiaérdeklődésre reagálva egy közleményt adott ki, melyben nyomatékosan kifejezi teljes elhatárolódását az LPI 800-4-től, és nemhogy annak megalkotásában semmilyen formában nem vett részt, egyenesen ellenzi az egész ötletet. Mindezt a formabontó hozzáállásának, jövőbe tekintő szellemiségének tulajdonítja, amellyel nem fér össze egy régi modell újradolgozása.

A régi Countach kézi váltója már a múlté

A régi Countach kézi váltója már a múlté | Fotó: Lamborghini Media Center

A válasz

A Lamborghini saját közleményében válaszul jelezte, semmilyen szerepet nem osztottak Gandinire a Countach LPI 800-4 megalkotásakor, a tervezést teljes egészében saját Centro Stile dizájnrészlegük bonyolította. Az egykori dizájnerüket csupán egy interjúra hívták meg 2021 júniusában, amelyben a régi és az új koncepciót hasonlították össze.

Érthető, hogy Gandini igyekszik védeni örökségét és alakját, ugyanakkor úgy tűnik, hogy a Lamborghini nem akarta félrevezetni a közönségét a legendás tervező szerepvállalásával kapcsolatban, az ügy csupán egy félreértés lehetett. Idő közben egyébként a minden idők egyik leghíresebb, legkedveltebb modelljének 2021-es verziójának mind a 112 meghirdetett példánya elkelt — olvasható az Autoblogon.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink