Gyártók Elérte leépítési céljait az Opel

Elérte leépítési céljait az Opel

autopro.hu/P.B. | 2022.01.10 06:19

Elérte leépítési céljait az Opel

Fotó: Opel Media

A Stellantis egyetlen német tagja, az Opel korábban - még a koronavírus-járvány kirobbanása előtt - leépítési célokat tűzött ki. 2021-ben 2100 embertől kívánt megválni a gyártó, ezt a célt el is érte, zömmel úgy, hogy a dolgozók önként vállalták a távozást – például a korai nyugdíjazást.

Hirdetés

Halad a leépítési céljaival az Opel. A vállalat még a járvány kirobbanása előtt határozta meg, hogy 2100 embertől szeretne megválni 2021 végéig – ez azonban nem tömeges elbocsátásokat jelent, hanem önkéntes, szabad akaratból vállalt távozást. Az Opel kedvező feltételeket – például korai nyugdíjazást – biztosított azoknak, akik ezen a módon hagyják ott a vállalatot.

2021 végén kisebb konfliktust okozott, hogy a kevés önkéntes távozó miatt az Opel célja veszélybe került, ezért a tömeges elbocsátások lehetősége is felmerült. Ugyanakkor a vállalat korábban, még a Stellantis megalakulása előtt megállapodott az IG Metall szakszervezettel, hogy 2025-ig nem lesz komolyabb leépítés a cégnél.

A jelentős ellenállás miatt végül az Opel egyetlen üzemet sem zárt be, és sehol sem hajtott végre tömeges leépítést.

Újrainduló termelés

Január 6-án hosszas leállás után elindult a termelés az Opel eisenach-i üzemében, ahol a Grandland SUV modellek készülnek, míg Rüsselsheimben a kétműszakos rend újbóli bevezetése a terv. Uwe Hochgeschurtz, az Opel vezérigazgatója kiemelte, hogy minden egyes üzemnek bizonyítania kell a versenyképességét a Stellantis felé.

Bár az Opel az egyetlen német márkája a Stellantis konszernnek, a világ negyedik legnagyobb gyártójának így is 13,7 százalékra sikerült növelnie a részesedését a német piacon 2021-ben (ez 1,3 százalékos emelkedés 2020-hoz képest) az olyan márkáknak köszönhetően, mint a Peugeot, a Fiat, a Citroën és a Jeep – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink