Gyártók Elektromos repülőt gyártana a Stellantis

Elektromos repülőt gyártana a Stellantis

autopro.hu/P.B. | 2023.01.09 06:16

Elektromos repülőt gyártana a Stellantis

Fotó: Stellantis

A Stellantis és az Archer összefognak annak érdekében, hogy közösen gyárthassák az Archer által kifejlesztett elektromos, függőlegesen le és felszállni képes légi járműveit, a Midnight névre hallgató eVTOL-t.

Hirdetés

A Stellantis és az Archer közösen építi fel az Archer által nemrég bejelentett gyárat. A két vállalat Covingtonban (Georgia állam) épülő üzemében 2024-től tervezik megkezdeni a Midnight repülőgép gyártását. A Midnightot úgy tervezték, hogy biztonságos, fenntartható és csendes legyen.

A jármű teherbírása a tervek szerint 453 kilogramm (1000 font) lesz, négy személyt tud majd szállítani a pilótán kívül, hatótávolsága pedig mintegy 160 kilométer lesz – optimális esetben ezek egy-egy 30-35 kilométeres utak lennének, tíz perces töltéssel az utak között.

A Stellantis közleménye szerint az egyedülálló partnerség a városi légi közlekedési ágazatban az egyes vállalatok erősségeit és kompetenciáit használja ki a Midnight repülőgépek piacra dobásához. Az Archer az együttműködéshez magával a járművel, valamint szakértőkből álló világszínvonalú csapatával járul hozzá, míg a Stellantis fejlett gyártási technológiával és szakértelemmel, tapasztalt személyzettel és tőkével járul hozzá a partnerséghez. A cél az, hogy a Stellantis exkluzív szerződéses gyártójaként az Archer sorozatban gyártsa az eVTOL repülőgépeit.

Elkötelezettségének további jeleként a Stellantis 2023-ban és 2024-ben saját belátása szerint akár 150 millió dollárnyi tőkét biztosít az Archer potenciális lehívására. Ezek az akciók a kibővített partnerség egyéb elemeivel együtt lehetővé teszik, hogy a Stellantis az Archer hosszú távú befektetőjévé váljon.

„Az elmúlt két évben szorosan együttműködtünk az Archerrel, és folyamatosan lenyűgözött a találékonyságuk és a megingathatatlan elkötelezettségük” – mondta Carlos Tavares, a Stellantis vezérigazgatója. A cég 2020 óta az Archer stratégiai partnere.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink