Gyártók Elektromos motorral tér vissza az Opel Manta

Elektromos motorral tér vissza az Opel Manta

autopro.hu/P.B. | 2021.05.20 04:21

Elektromos motorral tér vissza az Opel Manta

Fotó: Opel Media

Az Opel Manta egyike a legismertebb, vagy legalábbis a legnagyobb kultusznak örvendő Opel-modellek egyikének. Az ötvenedik születésnapját ünneplő modell gyári átalakításon esett át: a külső jegyeit nagyjából megőrizve korszerű villanymotort kapott, sorozatgyártásra viszont nem fog kerülni.

Hirdetés

Az 1971-ben megjelent Opel Manta idén ünnepli ötvenedik születésnapját. Ennek alkalmából az Opel készített belőle egy, a mai kor elvárásainak megfelelő, de az eredeti modell külső jegyeit nagyjából megőrző változatot: a Manta kapott egy 147 lóerős villanymotort, de megmaradt a négysebességes kéziváltója is. Igaz, ahogyan arra az Opel is felhívja a figyelmet közleményében, a négysebességes váltó használható automataként is, ehhez egyből a negyedik fokozatba kell kapcsolni.

Az Opel Manta GSe ElektroMOD névre hallgató kiadás modern vonása kívülről a pixel-LED-esre átépített orr, amivel a márka legújabb modelljeire (főleg a Mokkára és a Crosslandre) emlékeztet az öreg autó, és amely a fénypontokból akár szöveget is képes megjeleníteni az autó elején (például azt, hogy a „német szívem elektromos lett”). A hátsó lámpák szintén LED-esek.

Figyelemreméltóak az elől 195/40-es, hátul 205/40-es, 17 colos, rendkívül modern megjelenésű kerekek is.

Belülre inkább modern dolgok kerültek

Akár a motorteret, akár az utasteret nézzük, az autó belsejében sokkal inkább dominálnak a mai kor szüleményei, mint kívül. A hajtást egy 108 kilowattos, avagy 147 lóerős villanymotor végzi, ezzel a teljesítménnyel megelőzve az 1974-es Manta GT/E-t, ami eddig a legerősebb volt a modellsorozatban.

Fotó: Opel Media

A megújított Manta 255 Newtonméteres nyomaték leadására is képes, ezzel – és a nagyjából megőrzött külsővel – egy klasszikus sportautó maradt.

Az utastérben az Opel Adam S számára fejlesztett sportülésekben ülhetünk, míg a műszerfal természetesen nem az 1970-es éveket idézi a kijelzőivel, és a Bluetooth segítségével vezérelt zenével.

Becsült hatótávolság

Az autó lítiumion akkumulátorának kapacitása 31 kilowattóra, ezzel nagyjából 200 kilométer a hatótávolsága. Ebben az esetben tényleg csak becsült hatótávról van szó, ugyanis a Manta egyszeri autó, így az Opel nem végzett olyan precíz teszteket a hatótávolság megállapítására, miatt a sorozatgyártásra kerülő modellek esetében.

Az elektromos Corsához és Mokkához hasonlóan a Mantra is képes energiát nyerni a fékezésből, de a hagyományos úton is négy óra alatt teljesen feltölthető az akkumulátora.

Kiemelt Partnereink