Gyártók Elektromos MAN-kamionok szállítanak a Porschénak

Elektromos MAN-kamionok szállítanak a Porschénak

autopro.hu/S.B. | 2019.02.08 14:04

Elektromos MAN-kamionok szállítanak a Porschénak

A Porsche egy elektromos MAN eTGM kamiont helyezett üzembe Stuttgart-Zuffenhausenben, a márka gyártási központjában. A fejlesztéssel a Porsche a teljes gyártási lánc szén-dioxid-kibocsátásán akar javítani.

Hirdetés

A zéró károsanyag-kibocsátású, gyakorlatilag zajtalan, 32 tonnás teherautó fokozatosan felcseréli a Porsche zuffenhauseni logisztikájáért felelős flottáját. 2019 elején az MAN leszállítja a teherautó első sorozatát.

30 ezer kilogramm szén-dioxidot spórolnak

– A Porsche környezettudatos stratégiája nem a logisztikánál kezdődik. Két éve már, hogy az összes termelési helyszínen kizárólag megújuló forrásokból származó energiát használ fel – magyarázta Albrecht Reimold, a Porsche AG termelésért és logisztikaért felelős igazgatósági tagja.

Az elektromos haszongépjárművet a Porsche Stuttgart-zuffenhauseni és a Freiberg am Neckari üzeme közötti, közel 19 kilométeres útvonalon fogja hasznosítani a vállalat logisztikai partnere. A gyártó az eTruck használatával évente több mint 30 ezer kilogramm szén-dioxiddal csökkenti a károsanyag-kibocsátását.

130 kilométeres hatótáv

A félpótkocsis eTruck 32 tonnás, a vontatóban egy 265 kW-os motor és egy 149 kWh tárolókapacitású lítium-ionos akkumulátor-pakk foglal helyet. A haszongépjárműre 130 kilométeres hatótávolságot ígér a gyártó. Az alacsony zaj- illetve szén-dioxid kibocsátásán kívül az eTruck erősségei közé tartozik a kicsi amortizáció és az olcsó karbantartás. A kamion rekuperatív rendszerével a fékezés során energiát nyer vissza, ezzel a féktárcsákat is kíméli.

A kamion töltőállomása Freibergben épült fel. A modell elsőnek számít abban is, hogy nagy teljesítményű infrastruktúrát használ. A töktőállomás maximális töltési kapacitása 150 kWh, ami azt jelenti, hogy 45 perc töltés után 100 kilométert képes megtenni a jármű.

Más vállalatoknak is tetszik az e-MAN

A modellt 2018 októberében, a hannoveri haszongépjármű-kiállításon mutatták be. Mint ahogy az Electrive autóipari honlap beszámolt róla, az MAN az eredeti tervekhez képest elég nagy késéssel tudta bemutatni elektromos kamionját. Jelenleg a Porschén kívül kilenc német vállalattal van szerződése eTGM-ek leszállítására. Ezek tesztjárművek, az MAN a teljesítmény és elégedettség függvényében 50-100 kamion legyártását tervezi, mielőtt a nagyszériás gyártásba belekezdene.

Kiemelt Partnereink