Gyártók Elektromos kempingautót leplezett le az Opel

Elektromos kempingautót leplezett le az Opel

autopro.hu/E.M. | 2022.08.29 04:20

Elektromos kempingautót leplezett le az Opel

Fotó: Stellantis Media

Az Opel bejelentette, hogy jövőre piacra dobja kempingautóját, amelynek alapját az akkumulátoros elektromos Zafira e-Life adja. A jármű, Crosscamp Flex névre hallgató prototípusát az augusztus 27. és szeptember 4. között megtartott düsseldorfi nemzetközi lakóautó-kiállításon mutatják be.

Hirdetés

Az Opel sajtóközleménye szerint a kempingautó egy 75 kilowattórás akkumulátorral felszerelt Opel Zafira e-Life modellre épül. A vállalat bejelentésében nem tér ki a Crosscamp Flex hatótávolságára, így csak az átalakítás előtti szériamodellről vannak konkrét adatok. Utóbbi WLTP-menetciklus szerinti hatótávolsága 322 kilométer.

Az azonban biztos, hogy az átalakítás következtében a modell súlya nő és az aerodinamika némileg romlik. A meghajtás azonban nem változik, a 100 kilowattos teljesítmény megmarad, és a töltőteljesítmény is legfeljebb 100 kilowattóra lesz. Ennek köszönhetően az akkumulátor mindössze 48 perc alatt éri el a 80 százalékos töltöttséget.

A kempingezéshez minden adott

A hajtás akkumulátorának kímélése érdekében egy további, 95 amperóra kapacitású akkumulátor látja el a fedélzeti fogyasztókat. Ez biztosít áramot például a világításnak, a hűtődoboznak vagy az okostelefonok, fényképezőgépek vagy más elektronikus eszközök töltésére szolgáló USB-csatlakozónak.

A felnyitható tetővel és az utasoldalon kihúzható napellenzővel rendelkező modell lehajtott hátsóülései állítólag négy alvóhelyet kínálnak. Az Opel szerint minden lesz a fedélzeten, „amire a kempingezőknek egy nyugodt éjszakai kiránduláshoz szükségük van.” A jármű felszereltségéhez tartozik a két, 180 fokban elforgatható első ülés, valamint egy szekrényekkel, mosogatóval és gáztűzhellyel felszerelt konyhablokk.

Stellantis Media

Stellantis Media

Kedvező piaci környezet

A Crosscamp Flex Zafira-e Life sorozatgyártása a tervek szerint 2023 első felében indul a kempingautókat készítő Crosscampnél.

„A járműgyártók jelenleg nemcsak a személyautók szegmensében bővítik jelentősen az elektromos járművek kínálatát, hanem a furgonok és a kisbuszok terén is” - mondta Christof Häßler, a Dethleffs lakóautógyártó Urban Camper üzletágának vezetője.

„Ugyanakkor az infrastruktúra bővülésével párhuzamosan az elektromos hajtások elfogadottsága is növekszik. Az elektromos meghajtású Crosscamp Flex-szel ezt a trendet szeretnénk felkarolni, és a mindennapi használatra alkalmas városi lakóautók specialistájaként hidat szeretnénk építeni a személyautók szegmenséből a lakóautók szektorába” – idézte Häßlert az electrive.com.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink