Gyártók Elektromos GTI koncepciót villantott a VW

Elektromos GTI koncepciót villantott a VW

autopro.hu/S.A. | 2023.09.06 04:20

Elektromos GTI koncepciót villantott a VW

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen az IAA Mobility 2023 kiállításon retró témájú ID. GTI koncepciójával készíti elő a sportos hatchback modellek szegmensét az elektromos átmenetre. A modell célja, hogy összekapcsolja a belső égésű GTI 48 éves örökségét a Volkswagen villamosított jövőjével.

Hirdetés

Ha az itt bemutatott piros autó ismerősnek tűnik, akkor valószínűleg az év elején debütált VW ID. 2all Concept juthatott eszébe. A hasonlóság nem véletlen, ugyanis a Volkswagen tervezői a GTI-knél megszokott módon az alapmodellből indultak ki, és annak dizájnját tették sportosabbá, ebben az esetben fekete és piros díszítéssel. Elöl és hátul sportosabb burkolatokat találhatunk, kerekei pedig az első Golf GTI-ből merítenek ihletet. A hátsó lámpák sötétebbek, és a csomagtérajtó tetején lévő szárny egybeolvad az ablak körüli fekete díszítéssel. A hűtőrács is elvegyül a piros díszítéssel, és természetesen mindenhol megtalálható a GTI márkajelzés.

Fotó: Volkswagen Newsroom

A sportosságra és a retró érzetre is figyeltek

De mi lakozik ennek a vad, vörös ferdehátúnak a belsejében? A VW egyelőre annyit árult el, hogy egy egymotoros, nagy teljesítményű hajtáslánccal rendelkezik, amely elektronikus differenciálzárral van felszerelve az első kerekeknél. Ezenkívül a GTI Experience Control révén a testreszabás széles skáláját kínálja: a felfüggesztéstől a kormányzás érzéséig, a hangzásig sok minden beállítható, sőt, szimulált váltási pontok is létrehozhatók az elmúlt évtizedek GTI modelljeinek utánzásához.

Az elmúlt évtizedekről beszélve, a mintás üléseken kívül több retró stíluselemet is találhatunk benne. Habár az ID. 2all kétképernyős digitális belseje megmarad, a VW többféle beállítást kínál az ID. GTI Concepten, beleértve a klasszikus mérőműszeres kijelzőket is. Ha a vezetőnek kedve támadna egy második generációs Golf GTI-vel cirkálni, beállíthatja, és ha véletlenül a Nürburgringen találja magát, egy heads-up kijelző a szélvédő alsó sarkába vetíti a pálya elrendezését. Eközben az utas nyomon követheti a köridőket, amelyek szintén a szélvédőn jelennek meg.

Fotó: Volkswagen Newsroom

Praktikus is egyben

Nem ismert, hogy az utóbbi „versenypályás kijelző” eljut-e a gyártásig, de a VW szerint a belső elrendezés a 12,9 hüvelykes középső képernyővel, a 10,9 hüvelykes vezető előtti képernyővel és a fizikai kezelőszervekkel már szinte gyártási elemnek számít. Az autógyártó egyúttal kijelenti, hogy az ID. GTI Concept „egy első betekintés a GTI izgalmas jövőjébe, mivel úgy döntöttek, hogy gyártásba fog kerülni". És bár ez a koncepció a teljesítményre összpontosít, a VW emlékeztet arra, hogy ez még mindig egy praktikus ferdehátú, amely öt embert képes szállítani és 490 literes csomagtartóval rendelkezik.

Mikor válik valósággá ez a koncepció? Ez is egy olyan téma, amelyről a VW még nem hajlandó beszélni. De az érdeklődők ízelítőt kaphatnak a jövőből az IAA Mobility 2023 rendezvényen, ahol az ID. GTI Concept szeptember 5-től látható – számol be az InsideEVs.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink