Gyártók Megérzi az ukrajnai háborút a Renault

Megérzi az ukrajnai háborút a Renault

autopro.hu/V.M. | 2022.04.22 16:16

Megérzi az ukrajnai háborút a Renault

Fotó: Renault Newsroom

A Renault, ami minden nyugati autógyártó közül a leginkább kitett az orosz piacnak, a bevételek és eladások első negyedévi csökkenéséről számolt be. Az ukrajnai háború és a chiphiány negatív hatásait csak részben tudta ellensúlyozni az új autók árának emelkedése.

Hirdetés

A Renault Csoport árbevétele 2022 első negyedévében 9,7 milliárd euró volt, ami 2,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A vállalat érdekeltségébe tartozó orosz AvtoVaz és a Renault Oroszország üzletrészeket nem figyelemebe véve a bevétel 8,9 milliárd euró volt, ami 1,1 százalékos csökkenést jelent éves összevetésben.

Mindazonáltal az új autók eladási árának chiphiányból eredeztethető emelkedése nagy mértékben kompenzálta az értékesítések csökkenését, ugyanis 2021 első negyedévével összevetve a konszern 17 százalékkal kevesebb, 552 ezer járművet értékesített csak. Ez a legalacsonyabb negyedévi eredmény 2009 óta.

Így sem rosszak az eredmények

Jó hírként érkezett viszont, hogy a teljesen elektromos és hibrid típusok értékesítése 13 százalékkal emelkedett, elérve a teljes eladások 36 százalékát.

Mi több, a J.P. Morgan befektetési tanácsadó elemzésében „erős” negyedévként jellemezte a Renault előző három hónapját. A Reuters által idézett elemzésben azt írják: „A Renault továbbra is követi az árazási és modellracionalizációs politikáját, és a mai eredmények egy újabb lépést jelentenek a jó irányba.”

Ugyancsak pozitívum, hogy a Renault, negyedéves jelentése szerint március végén az utóbbi 15 év legnagyobb rendelésállományával rendelkezett. A megrendelt járművek száma majdnem megegyezett négy teljes hónapban eladottakéval.

Sínen a tárgyalások

A Renault márciusban leállította a termelést moszkvai gyárában, tekintettel az orosz-ukrán háborúval előállt új helyzetre. Egyúttal jelezte, hogy megvizsgálja lehetőségeit az AvtoVaz autógyártóban lévő részesedésével kapcsolatban.

A negyedévi eredmények ismertetésekor a Renault közölte, hogy az AvtoVazzal folyó tárgyalások „folyamatosak és haladnak.”

A háború mellett a félvezetőhiány szintén terheli a francia autógyártó működését. A vállalat előrejelzése szerint idén 300 ezer járművet nem fog tudni elkészíteni a chipek beszerzésében előállt nehézségek miatt.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink