Gyártók Együtt segíti az e-autók töltését a Ford és a Tesla

Együtt segíti az e-autók töltését a Ford és a Tesla

autopro.hu/P.B. | 2023.05.30 08:18

Együtt segíti az e-autók töltését a Ford és a Tesla

Fotó: Twitter/Tesla

A Ford bejelentése szerint az amerikai OEM és a Teslával megállapodott arról, hogy 2024 elején több mint 12 ezer Tesla Supercharger töltőhöz a Ford által gyártott elektromos járművek tulajdonosai is hozzáférhetnek Észak-Amerikában.

Hirdetés

A Ford az első nagy autógyártó, amely a Tesla szabadalmaztatott töltési szabványát alkalmazza, ennek köszönhetően a Tesla hozzáférést biztosít az Egyesült Államok leggyorsabb nagysebességű ltöltőinek hálózatához. Elemzők szerint a töltőállomásokhoz való hozzáférést tartják az egyik fő akadálynak az elektromos járművek szélesebb körű elfogadása előtt.

A Tesla tavaly novemberben bejelentette, hogy megnyitja saját töltési tervét más autógyártók és töltőhálózat-üzemeltetők előtt. A cég által kifejlesztett adapter segítségével a kombinált töltőrendszerrel (CCS) felszerelt Ford elektromos autók hozzáférhetnek a Tesla V3-as töltőihez. A Ford 2025-től a Tesla saját töltési szabványával szereli fel a jövő elektromos autóit, így nincs szükség adapterre a Tesla Superchargerek közvetlen eléréséhez.

„Az ötlet az, hogy nem akarjuk, hogy a Tesla feltöltőhálózata olyan legyen, mint egy fallal körülvett kert. Azt akarjuk, hogy valami olyasmi legyen, ami támogatja a villamosítást és általában véve a fenntartható közlekedést” - mondta Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója, míg a Ford első embere, Jim Farley a japán gyorsvasútakhoz hasonlította a Teslát az elektromobilitás terén.

A Teslának tavaly 2022 végén 17.711 szupertöltője volt, ami az Egyesült Államok összes gyorstöltőjének körülbelül hatvan százalékát teszi ki.

Tarthatatlan helyzet

Jim Farley korábban teljesen nevetségesnek nevezte, hogy az iparág több csatlakozóval rendelkezik a töltőhálózataihoz, és „még abban sem tudunk megegyezni, hogy milyen csatlakozót használjunk”. Szerinte ez egy nagyon komoly akadály az elektromos autók terjedése előtt – írja a Reuters.

Musk a hónap elején a Twitteren méltatta a Ford stratégiáját: „úgy gondolom, hogy a Ford elektromos autókkal kapcsolatos általános stratégiája okos. Az elektromos F-150 (Lightning) iránt nagy a kereslet” – írta akkor.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink