Gyártók Egyre duzzad a Lordstown Motors botránya

Egyre duzzad a Lordstown Motors botránya

autopro.hu/V.M. | 2021.07.19 09:23

Egyre duzzad a Lordstown Motors botránya

Fotó: Facebook/Lordstown Motors

Az elektromos pickupokat fejlesztő Lordstown Motors jelezte, hogy az Amerikai Értékpapír‑ és Tőzsdefelügyelet nyomozást kezdett a cég ellen. Ezzel tovább dagad az idén tavasszal kirobbant botrány, aminek folyományaként már vezetőjét is elveszítette az amerikai vállalat.

Hirdetés

Az ígéretesen fejlődő, első, Endurance modellje gyártásának megkezdését idén szeptemberre kitűző Lordstown Motors talpa alatt márciusban vált forróvá a talaj, mikor egyik részvénytulajdonosa, a Hindenburg Research bejelentette, hogy félrevezette befektetőit és vásárlóit az 1,4 milliárd dollár értékű, mintegy százezer járművet kitevő megrendelései kapcsán.

A bejelentés után a cég részvényeinek árfolyama zuhanni kezdett, egy belső vizsgálat pedig júniusban megerősítette a Hindenburg kijelentését, és kiderült, hogy a vállalat valójában nem rendelkezik kötelező érvényű megrendelésekkel.

Akkor a vállalat váratlanul azt is közölte, forráshiány miatt lehetséges, hogy egy éven beleül be kell szüntetnie működését, nemsokkal ezt követően pedig alapítója és vezérigazgatója, Steve Burns, valamint pénzügyi vezetője is lemondott.

A tőzsdefelügyelet vizsgálata most újabb csapásként éri a Lordstown Motors-t. A hatóság egészen pontosan a megrendeléseket és a tavaly augusztusban bejelentett, egyesülés általi tőzsdére menetel körülményeit vizsgálja – derül ki a Reuters cikkéből.

Nem az első „áldozat”

A Lordstown Motors nem az első elektromos járműveket fejlesztő vállalat, aminek megtévesztő információközlését az azok felderítésére szakosodott Hindenburg Research fedi fel. Tavaly az elektromos teherautókat tervező Nikola veszített sokat értékéből, miután a cég kiderítette, hogy egy évekkel korábbi videójában mutatott hidrogén üzemanyagcellás teherautó valójában nem önerőből mozgott, hanem egy lejtőn gurult.

Kiemelt Partnereink