Gyártók Egy újabb nyereséges negyedéven van túl a Tesla

Egy újabb nyereséges negyedéven van túl a Tesla

autopro.hu/V.M. | 2020.04.30 15:49

Egy újabb nyereséges negyedéven van túl a Tesla

Fotó: instagram.com/teslamotors/

Immáron egymás után a harmadik negyedévben volt nyereséges a Tesla. A járványhelyzet ellenére az egy évvel korábbihoz viszonyítva nőttek az elektromos autókat gyártó vállalat eladásai, és az időszakban készült járművek számában is csak kisebb csökkenés volt mérhető.

Hirdetés

Az előző negyedévben a koronavírus-járvány ellenére 16 millió dollár profitot termelt az amerikai vállalat. Korábban, 2019 harmadik és utolsó negyedévében 105 millió, valamint 143 millió dollárnyi nyereségről számolt be a Tesla. Az árbevétel mintegy 5,9 milliárd dollárt tett ki, ami éves összehasonlításban 32 százalékos növekedésnek felel meg.

Az autóipari divízió bruttó haszonkulcsa 25,5 százalék volt, míg minden tevékenységet együttvéve a mutató elérte a 20,6 százalékot. Mindkettő érték az elmúlt 18 hónap legmagasabbjának számít.

Korlátozott hatása volt a koronavírusnak

A gyártott járművek száma elérte a 102 672 darabot, ami 2019 első negyedévéhez képest 33,1 százalékos bővülést jelent. A tavalyi év utolsó negyedévéhez mérten 2,1 százalékkal készült kevesebb autó. Figyelembe véve, hogy az első negyedév az értékesítések, és így valamelyest a gyártás tekintetében is gyengébb időszaknak számít, elmondható, hogy a sanghaji, március második felében pedig a fremonti üzem járvány miatti leállása csak korlátozott hatással volt a termelésre.

Az első negyedévben összesen 87 282 Model 3 és Model Y készült, míg a maradék 15 390 autó Model S, illetve Model X volt.

Még visszaeséssel is jobban ment

Az electrive.com cikkéből továbbá az is megtudható, hogy az értékesítések száma a 2019 utolsó negyedévében mérttől 21 százalékkal maradt el. A 88 496 eladott jármű még így is 40 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A Tesla év elején még félmilliónál is több eladással számolt, a koronavírus következtében azonban az érték elérhetősége megkérdőjeleződött.

A második negyedév várható eredményeit nehéz megjósolni. A Tesla sanghaji üzemében folyamatos a termelés, az amerikai egységek azonban állnak. A fremonti és a nevadai Sparksban található gyárakban a Tesla tervei szerint május 4-én indul majd el ismét a munka. Az óvintézkedések miatt a termelés csak fokozatosan veheti majd fel a vírushelyzet előtti ütemét. Az összeomlott és valószínűleg csak lassan magához térő autókereslet pedig minden bizonnyal az árbevételeken is meg fog látszódni.

Kiemelt Partnereink