Gyártók Diess: javít az elnyomottak helyzetén a VW gyára

Diess: javít az elnyomottak helyzetén a VW gyára

autopro.hu/P.B. | 2022.05.31 17:23

Diess: javít az elnyomottak helyzetén a VW gyára

Fotó: Volkswagen Newsroom

Támadások kereszttüzébe került a Volkswagen a kínai, Hszincsiang tartományban lévő gyára miatt, és nem is kapott állami garanciákat a bővítéséhez a német kormánytól. Herbert Diess, a konszern vezetője ugyanakkor megvédte a vállalat kínai jelenlétét.

Hirdetés

Először fordult elő, hogy a német kormány nem biztosított garanciákat egy német vállalat külföldi beruházásához. Ahogyan az autopro.hu beszámolt róla, a Volkswagen Csoport terjeszkedésével szemben emberi jogi aggályai vannak a német vezetésnek: az üzem abban a Hszincsiang tartományban található, ahol a nyugati világ szerint brutális elnyomásban élnek az ujgur kisebbség tagjai. Kína rendre tagadja, hogy jogsértéseket követne el az ujgurokkal szemben.

A Volkswagen már régóta üzemeltet gyárat a kínai SAIC autógyártóval közösen a tartományban. Nem először kapott ezért kritikákat a konszern, de anyagi jellegű hátrányokat eddig nem szenvedett el miatta.

Nagyon figyel az emberi jogokra a Volkswagen

Herbert Diess a német sajtóban megjelent cikkek után kommentálta az ügyet. A Volkswagen Csoport vezérigazgatója szerint a vállalat szigorúan figyeli az emberi jogok betartását, és a gyárán belül nem tűrne meg semmilyen jogsértést.

„Kínában – mint mindenhol a világon – biztosítjuk, hogy a helyiek betartsák munkaügyi normáinkat, és tiszteletben tartsák a kulturális és vallási különbségeket. A Volkswagen jelenléte segíti a helyi kisebbségek érvényesülését” – vélte Diess.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint Kína mellett Brazíliában is emberi jogi problémák miatt érik kritikák a Volkswagent.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink