Gyártók Diess és Pötsch a pácban: nehéz helyzetben a Volkswagen

Diess és Pötsch a pácban: nehéz helyzetben a Volkswagen

autopro.hu/Sz.K. | 2019.09.29 05:30

Diess és Pötsch a pácban: nehéz helyzetben a Volkswagen

A Volkswagen vezetősége a vádemelés után is hivatalban akar maradni, a vállalat azonban mindenképpen szakítópróba előtt áll.

Hirdetés

Hans Dieter Pötsch-t a Frankfurti Nemzetközi Autószalonon több sajtós kollégája segítette az újságírói kérdések során, melyeket amúgy nagyon nyugodtan kezelt. Az újságírók természetesen azt szerették volna megtudni a VW felügyelőbizottsági elnökétől, mit szándékozik tenni, ha a braunschweigi államügyészség feltételezhető piaci manipuláció vádjával illeti őt? A válasza szerint spekulációról van szó, továbbá az összes belső vizsgálat megmutatta, hogy semmi nem szól ellene.

A sajtótájékoztató után két napal meg is történt az, amit az újságírók kérdeztek, Pötsch-t, Herbert Diess vezérigazgatót és Martin Winterkorn volt vezérigazgatót az ügyészség azzal vádolta meg, hogy szándékosan túl későn tájékoztatták a részvényeseket a dízelbotrányból fakadó milliárd eurós nagyságrendű költségekről, így törvénytelenül befolyásolták az árfolyamot.

Az ügyészség azt vizsgálja, hogy nem értesítette-e túl későn a Volkswagen a részvényeseit a károsanyag-kibocsátási csalásról és az ebből eredő pénzügyi veszélyekről. Az után, hogy az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége 2015. szeptember 18-án nyilvánosságra hozta a botrányt, négy nappal később a vállalat beismerte a csalást.

Ezidáig a Volkswagen – saját bevallása alapján – nagyjából 30 milliárd eurót (tízezer milliárd forintot) költött a csalás kezelésére. Ez a hatalmas összeg foglalkoztatja most a braunschweigi ügyészséget.

Valójában két ügy van

A Winterkorn ellen felhozott vádakban a volt vezérigazgatót a károsanyag-kibocsátási csalással kapcsolatos konkrét vádakkal illetik a nyomozók, míg a Pötsch-Diess-Winterkorn ügy arról szól, hogy a vállalat vezetőinek titokban kellett-e tartaniuk a botrány mértékét a részvényesek előtt.

Habár Pötsch nyugodtnak tűnt az autószalonon, a vállalat döntéshozói már régen felkészültek a kritikus helyzetre. Még ha kezdetben Diess-t, Pötsch-t és Winterkornt is vádlottnak tekintik, valójában csak akkor válnak vádlottá, ha a bíróság befogadja ellenük a keresetet. A konszernben ezzel kapcsolatban semmi kétely sem áll fenn. – Ehhez már túl naggyá vált a nyilvános nyomás – magyarázta az egyik igazgató.

Az ügy különlegessége, hogy a német történelem során ez lenne az első eset, hogy az igazságszolgáltatás egy időben egy vállalat felügyelőbizottságának és igazgatóságának elnökét is bíróság elé idézi.

Mi lesz a pozíciókkal? A Porsche család aggódik

Az érintettek és a vállalati felelősök is számítanak a felmentésükre. Sem Diess, sem Pötsch nem szándékozik lemondani jelenlegi posztjáról, továbbá az ártatlanság vélelme is megilleti őket. Mindez csak jogerős ítélet esetén változhat. De Pötsch esetében korábban ez máshogy festett. Szűk körben néhány hónapja kijelentette, hogy vádemelés esetén teljes figyelmével a védelemre fog koncentrálni.

Pötsch most azonban mégis maradni akar. Előfordulhat, hogy pálfordulásához a tulajdonosoktól érkező nyomás vezetett. Sem a Porsche/Piëch családnak, sem Alsó-Szászországnak mint legnagyobb részvényesnek nem érdekük, hogy Pötsch lemondjon. A volt pénzügyi igazgatóhoz azért ragaszkodnak, mert „jelenleg ő az egyetlen, aki a családdal megfelelően tudja tartani a kapcsolatot”. Pötsch éppen ezért pótolhatatlan.

Diess is pótolhatatlan

Sokan Diess-t is nélkülözhetetlennek tartják, hiszen a vezérigazgató bonyolítja a konszern folyamatban lévő átalakítását. A Volkswagen jelenleg hatalmas átállás közepén van, üzleti modelljét most helyezi át a belső égésű motorokról az elektromos meghajtásra, és a folyamat kétszámjegyű milliárdos összegekbe kerül.

Diess és Pötsch maradhatnak még hivatalukban, habár bizonyos korlátozások mindenképp életbe lépnek. A Porsche/Piëch család helyzete egyszerű, mivel hűek Pötsch-höz. Ugyanez vonatkozik a hatalommal rendelkező üzemi tanácsra. A helyzet Alsó-Szászország vonatkozásában bonyolultabb, hiszen a tartománynak két képviselője is van a felügyelőbizottságban, akik a dízelbotrány miatt a kritikák középpontjába kerültek. Ők Stephan Weil szociáldemokrata tartományi miniszterelnök és Bernd Althusmann gazdasági miniszter. Ők már nem egyszer kerültek kellemetlen helyzetbe a dízelbotrány egyes fordulóiban.

Kiemelt Partnereink