Gyártók Daimler: veszélyben Németország versenyképssége

Daimler: veszélyben Németország versenyképssége

MTI | 2022.09.27 10:23

Daimler: veszélyben Németország versenyképssége

Fotó: Daimler Truck Media Site

Aggodalmát fejezte ki Németország versenyképessége miatt a Daimler Truck haszongépjármű-gyártó vállalat üzemi tanácsának elnöke. Michael Brecht átfogó terv kidolgozását várja el a politikusoktól az elektromobilitásra való átálláshoz, vállalatától pedig nagyobb beruházásokat a technológia meghonosítása érdekében.

Hirdetés

„Nagyon aggódom Németország, mint ipari helyszín miatt" - jelentette ki Brecht a Deutsche Presse-Agentur (dpa) hírügynökségnek adott interjúban. Németország és Európa iparpolitikája szerinte nyomába sem ér a Kínában vagy az Egyesült Államokban folytatottnak. „Ilyen sebességgel ez egész egyszerűen nem fog menni" - mondta Brecht, utalva az e-mobilitás meghonosítása irányába tett intézkedésekre. „Reményét se látom annak, hogy megfelelő infrastruktúra épülne ki, amely lépést tudna tartani az igényekkel" - fogalmazott.

Hiányoznak a tervek

Véleménye szerint mindenki csak beszél egy átfogó terv szükségességéről, de eddig csak egyedi kezdeményezések történtek, nagy átfogó stratégia még nem született meg. „Túlságosan szűklátókörűek vagyunk" - mondta Brecht. A következő két-három évben gyakorlatilag minden nagyobb döntést meg kell hozni a kibocsátásmentes meghajtásokkal kapcsolatban - mondta. Ellenkező esetben Németország és Európa ipara tíz év múlva „talán még gyengébb lehet, mint az átalakulás előtt."

Németország 2030-ra kitűzött klímacéljainak teljesítéséhez szerinte már most kész tervnek kellene lennie arról, hogy hol és mennyi töltőállomást kell létesíteni. „El nem tudom képzelni hogyan lehetne e nélkül megvalósítani a kitűzött célokat" - mondta.

Michael Brecht kulcsfontosságúnak tartja a saját akkumulátorgyártó ipar létrehozását is. Ez ugyanis elemi fontosságú lenne ahhoz, hogy a belső égésű motor fokozatos kiváltása után Németországban fenntartható módon lehessen munkahelyeket biztosítani.

Határozottságra és olcsó energiára van szükség

A Daimler Truck üzemi tanácsának elnöke úgy látja, hogy az iparvállalatok a hatalmas beruházási igény miatt „csak beszélnek" a technológiai átállás szükségességéről, de nem merik megtenni a döntő lépést. Márpedig ha nem születik hamarosan döntés - mondta - akkor ezek a hatalmas beruházások máshol fognak megvalósulni. „Akkor pedig még vagy húsz évig fogunk itt belső égésű motorokat gyártani, majd jöhet a dezindusztrializáció" - jegyezte meg.

„Versenyképes energiaárakra van szükségünk Németországban" - szögezte le Brecht. Az iparnak kiszámíthatóságra és megbízhatóságra van szüksége. „Ezen a téren az államnak kell beavatkoznia" - fogalmazott, hangsúlyozva, hogy a villamos energia ára egyre inkább meghatározó versenyképességi tényezővé válik az ipari telephelyek számára.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink