Gyártók Csökkenti a kelet-német dolgozók munkaidejét a BMW

Csökkenti a kelet-német dolgozók munkaidejét a BMW

autopro.hu/V.M. | 2021.11.08 14:18

Csökkenti a kelet-német dolgozók munkaidejét a BMW

Fotó: BMW PressClub Global

A BMW a jövőben 38-ról 35-re csökkenti a kelet-németországi üzemében dolgozók heti munkaidejét, elhozva azt a régóta várt pillanatot, mikortól a kelet- és nyugat-német munkavállalóinak ugyanannyit kell dolgoznia.

Hirdetés

A hivatalos német statisztikák szerint az egykoron a szocialista tömbhöz tartozó Kelet-Németország lakosainak a nyugati honfitársaikhoz képest még ma is kicsivel többet kell dolgoznia kevesebbért.

Ezt az egyenlőtlenséget mérsékelheti a BMW azon döntése, hogy a kelet-németországi Lipcsében lévő üzemében 2026-ra, három lépcsőben 35 órára csökkenti a heti munkaidőt. Hogy a lépés ne vezessen termeléscsökkenéshez, a bajor székhelyű autógyártó 300 új munkavállalót fog felvenni.

A BMW üzemi tanácsa üdvözölte a történelmi döntést. Mint ahogy a Reuters szerint Manfred Schoch, az üzemi tanács vezetője fogalmazott: „Több, mint harminc évvel a (berlini) fal leomlása után, a BMW Csoport (lipcsei) dolgozóinak végre nem kell három órával többet dolgozniuk, mint a nyugati kollégáiknak.”

A VW is egyenlőséget szeretne

A legnagyobb német autógyártó, a Volkswagen még májusban rendelkezett úgy, hogy a kelet-német üzemeiben 35 órás munkahetet vezet be, igazodva a nyugat-németországi gyakorlathoz. A vállalat megoldása ugyanakkor abban különbséget mutat, hogy nem része a létszám bővítése, helyette a termeléskiesést a termelékenység növelésével fogják megakadályozni.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink