Gyártók Csökkenő eladásokkal is nőtt a Mercedes profitja

Csökkenő eladásokkal is nőtt a Mercedes profitja

autopro.hu/V.M. | 2022.07.27 10:16

Csökkenő eladásokkal is nőtt a Mercedes profitja

Fotó: Mercedes-Benz Group Media

A Mercedes-Benz Group eladásai jelentősen visszaestek az idei második negyedévben, ennek és a gazdasági nehézségek ellenére mégis növelni tudta időszaki nyereségét, továbbá az év egészére vonatkozó előrejelzését is javította.

Hirdetés

Ahogy arról korábban az autopro.hu is beszámolt, a Mercedes összesen 490 ezer autót értékesített április és június között, ami 16 százalékkal marad el az egy évvel korábbi értéktől.

Ennek és az emelkedő nyersanyagárak ellenére a vállalat jó pénzügyi eredményekkel zárta az elmúlt negyedévet, saját magyarázata szerint a luxus modellek iránti erős keresletnek, a kedvező árazási hatásoknak, illetve a szigorú költségfegyelemnek köszönhetően.

Az árbevétel éves összevetésben 7 százalékkal 36,4 milliárd euróra nőtt, míg a nettó nyereség 2 százalékkal 3,2 milliárd euróra emelkedett.

Egyre több a kihívás, de veszik az akadályokat

„A Mercedes-Benz csapata egy újabb erős negyedévet hozott a bizonytalan környezetben” – méltatta a vállalat munkatársainak teljesítményét Ola Källenius, a Mercedes-Benz vezérigazgatója. „Fokozzuk figyelmünket és ellenállóságunkat, hogy megbirkózhassunk az egyre összetettebbé váló makrogazdasági és geopolitikai kihívásokkal” – tette hozzá.

Közleményében a Mercedes a nyersanyagok árának emelkedésén kívül további kihívásokként említi a koronavírus-járvány miatti lezárásokat, a véget érni nem akaró félvezetőhiányt és az ukrajnai háborút.

Utóbbihoz kapcsolódóan megjegyzi, hogy lépéseket tesz a földgázfogyasztása mérséklése érdekében. Példaként említi az EQS, S-osztály és Maybach modelleket készítő sindelfingeni egységet, aminek fényezőüzeme földgáz nélkül is képes működni szükséghelyzetben. Rövid távon a Mercedes a német gyáraiban a gázfogyasztás megfelezését tartja lehetségesnek, hosszabb távon azonban a célja a teljes átállás elektromos energiára.

A Mercedes és más autógyártók számára minden eddiginél sürgetőbbé teszi a földgáz helyettesítését az Európai Unió és a német kormány azon törekvése, hogy minél előbb felhagyjanak az orosz földgáz vásárlásával.

Javuló kilátások

A „kivételes mértékű bizonytalanság” ellenére, ami többek között az orosz-ukrán háború ellátási láncokra gyakorolt hatásából ered, a Mercedes pozitívan tekint a második fél évre.

Termékei iránt erős keresletet tapasztal, és arra számít, hogy idei teljes évi bevétele „szignifikánsan magasabb” lesz, mint a tavalyi, míg kamat és nyereségadó-ráfordítások levonása előtti eredménye (EBIT) kis mértékben fog növekedni. Korábban a bevételek némileg növekedését és az EBIT stagnálását jelezte előre a vállalat.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink