Gyártók Csapott hátú változat készülhet a Tesla Model 3-ból

Csapott hátú változat készülhet a Tesla Model 3-ból

autopro.hu/V.M. | 2020.08.30 16:22

Csapott hátú változat készülhet a Tesla Model 3-ból

Fotó: Tesla

Az elektromos autókat gyártó amerikai Tesla vezérigazgatója, Elon Musk egy konferenciahíváson nemrég egy olyan kijelentést tett, ami azt sejteti, hogy a jövőben a Model 3-ból akár egy csapott hátú, feltételezhetően leginkább az európai piacra szánt változat is készülhet.

Hirdetés

Elemzőkkel és befektetőkkel beszélve Musk elmondta, hogy nem fogják elérni céljukat, ha autóikat nem teszik megfizethetővé. „Ami leginkább zavar engem a jelen állásunkkal kapcsolatban, az az, hogy autóink nem elég megfizethetőek. Ezen változtatnunk kell” – tette hozzá.

Bár részleteket nem osztott meg, azt még elárulta, hogy valószínűleg egy kompaktabb és nagyobb belső teret kínáló járművet fognak tervezni.

A típusra fontos szerep hárulna, ugyanis versenyképesebbé tehetné a Teslát ár tekintetében az olyan európai riválisokkal szemben, mint a Volkswagen ID.3 vagy a Peugeot e-208.

Úttörő eljárással tennék olcsóbbá a gyártást

Az új modellt vélhetően a Tesla még építés alatt lévő, és a termelést 2021-ben megkezdő berlini üzemében gyártanák. Az egység nem csupán a célpiac közelsége miatt szolgálna ideális helyszínnel az olcsó típus készítéséhez, hanem az ott alkalmazandó alumíniumöntő gép miatt is, amit a Tesla saját maga fejlesztett ki.

A Tesla 2019-ben kért szabadalmi oltalmat az egyedülállónak számító berendezés terveire, ami nagymértékben leegyszerűsíti, egyúttal olcsóbbá is teszi a karosszéria vázának összeszerelését. Normál esetben a folyamat során sok különböző elemet rögzítenek egymással hegesztéssel, illetve ragasztással. Musk állítása szerint az ő módszerükkel az alkotóelemek száma hetvenről mindössze kettőre csökkenthető. Az eljárást már alkalmazzák a Tesla kaliforniai gyárában, a Model Y SUV-k építésében.

Többre lehet szükség egy olcsóbb karosszériánál

Mindazonáltal lehetséges, hogy a kívánt mértékű árcsökkenés elérése érdekében a Teslának muszáj lesz a Model 3 teljesítményét és hatótávolságát is redukálnia. Előbbi terén az amerikai autógyártónak viszonylag nagy mozgástere van, mivel a legalacsonyabb teljesítményű Model 3 is 5,6 másodperc alatt gyorsul fel 100 kilométer/órára. Az alapfelszereltségű Model 3 akkumulátora 415 kilométeres hatótávolságot biztosít, aminek jelentősebb csökkentését már jobban megéreznék a potenciális vásárlók.

A szóban forgó alsó-középkategóriás típus neve csakugyan nem ismert. Musk korábban már jelezte, hogy következő járműveiket a jelenleg gyártott modelljeik alkotta „S3XY”-től eltérő logika mentén akarja elnevezni. Az Autocar szaklap szerint a Model 3 alá pozícionált típus neve következetesen Model 2 lehet majd.

Kiemelt Partnereink