Gyártók Csak egy Škoda maradhat Csehországban

Csak egy Škoda maradhat Csehországban

autopro.hu/P.B. | 2022.06.27 09:19

Csak egy Škoda maradhat Csehországban

Fotó: Skoda Storyboard

Csehországban egészen eddig két vállalat viselte a Škoda nevet – a Mladá Boleslavban található autógyár, és a Pilsenben található gépgyár. A Volkswagen Csoporthoz tartozó OEM most megvette a névhasználat jogát.

Hirdetés

Eddig gyakran vezetett félreértéshez, hogy Csehországban két vállalatot is Škodának hívnak, ráadásul a logójuk is majdnem ugyanaz – az autógyártó zöld, a gépgyártó kék és ezüst színnel használja ugyanazt a nyilat.

A Volkswagen leányvállalata, a Škoda autógyártó most megvásárolta a „Škoda” márka tulajdonjogát és a név- illetve logóhasználatot is a pilseni cégtől. Ezt mindkét cég június 23-án jelentette be, a tranzakció árát viszont nem közölték.

Közös gyökerek

Természetesen a két Škoda története közös alapokon nyugszik: Škoda Műveket alapították meg előbb, ez a vállalat vásárolta meg az autógyártás jogát 1925-ben a Laurin&Klement cégtől, így a gépgyártó autógyártó részlegeként működött a mai cég elődje.

A második világháborúban a nácik felügyelték a cég működését, majd a szocialista államberendezkedés alatt Csehszlovákia államosította a vállalatot. Később mindkét rész a maga útján járt: 1991 márciusában a Volkswagen részesedést szerzett az autógyártó cégben, később a többségi tulajdonosa lett a vállalatnak. A pilseni Škoda viszont immár a pénzügyi befektető PPF többségi tulajdonában áll, és többek között mozdonyokat és villamosokat gyárt. A pilseniek egy átmeneti időszakra licenc alapján továbbra is használhatják a márkanevet – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink