Gyártók Crossback után limuzin: itt a DS 9 luxus szedánja

Crossback után limuzin: itt a DS 9 luxus szedánja

autopro.hu/K.Á. | 2020.02.29 08:20

Crossback után limuzin: itt a DS 9 luxus szedánja

A DS 7 Crossback és a DS 3 Crossback tavalyi bemutatkozása után a PSA idén egy szuperelegáns limuzinnal koronázza meg a fiatal francia prémiummárka kínálatát. A DS 9-cel a a márka valóban letette névjegyét a luxuslimuzinok világában. A közel 5 m hosszú szedán utastere a francia luxus legjobb hagyományait viszi a D-szegmensbe. A DS 9 E-TENSE legerősebb plug-in hibrid változatának összteljesítménye 360 LE. A gyártás Kínában 2020 második felében kezdődik.

Hirdetés

A 4,93 m hosszú és 1,85 m széles DS 9 méretei impozánsabbak, mint kategóriatársaié. A modell az EMP2 padlólemez módosított verzióját használja, amely minden eddiginél nagyobb tengelytávolságot kínál, és ez nagyrészt a hátsó utastér méreteiben mutatkozik meg. A DS 9 finom vonalú, lejtős tetővonala viszont a fastback modelleket idézi.

A klasszikus lépcsőshátú karosszérián visszaköszönnek a DS Automobiles stílusjegyei, mint a DS WINGS és a parametrikus tervezésű, 3D hatású hűtőrács. A motorháztetőn a « Clous de Paris » mintázatú gilosált díszcsík most először jelenik meg gaz utastéren kívül is.
Visszakacsintva az 1955-ös DS-re, a DS 9 is fényforrásokat visel a tető két szélén. A legendás modell egyik fontos stílusjegye új formában mutatkozik meg, helyet adva az oldalsó helyzetjelzőknek.

Majdnem öt méteres hosszával a DS9 méretei igazán tekintélyesek

Majdnem öt méteres hosszával a DS9 méretei igazán tekintélyesek

A DS 9 elsőként egy E-TENSE tölthető hibrid hajtáslánccal lesz elérhető, amely egy benzines turbómotorból és egy elektromos motorból áll. A kumulált teljesítmény 225 LE, a DS 9 zéró emisszió üzemmódban 40-50 km-t tud megtenni (WLTP), köszönhetően a 11,9 kWh kapacitású akkumulátornak. A villanymotort az automata, 8 fokozatú sebességváltóba integrálták. Maximális teljesítménye 80 kW (110 LE) és 320 Nm. Induláskor, intenzív gyorsításkor, vagy zéró emisszió üzemmódban lép működésbe, utóbbi esetben 135 km/h-ig használható.

A csúcsváltozat is érkezik

A kínálat nemsokára két újabb motorváltozattal bővül: egy 250 LE-s, megnövelt hatótávolságú E-TENSE-szel, valamint egy 360 LE-s intelligens összkerékhajtású E-TENSE csúcsváltozattal. Egy 225 LE-s benzinmotor szintén elérhető lesz. Az összes változatba 8 fokozatú, automata sebességváltó kerül.

Nézi az utat, állítgatja a felfüggesztést

Az Active Suspension által vezérelt felfüggesztés kamerája folyamatosan vizsgálja az útfelületet. A jeladók, a gyorsulásmérők és a futómű érzékelői minden mozgást rögzítenek és továbbítják a számítógépnek, amely külön-külön fejti ki hatását a kerekekre. A Drive Assist az autó sebességét az előtte haladó járműhöz igazítja (adaptív sebességszabályozó), a sávban a vezető választásának és vezetési szokásainak megfelelően, pontosan pozícionálja. Természetesen parkolássegéd és éberségfigyelő is van. De ezeknél talán még jobb a Night Vision éjszakai látást segítő, egyébként a Peugeot 508-ban is működő rendszer. A hűtőrácsba beépített infrakamera 100 méter távolságig érzékeli az úttesten a gyalogosokat és állatokat, a veszélyek sárgával vagy bekeretezve láthatók a műszerfal képernyőjén.

Fotók: DS Automobiles

Fotók: DS Automobiles

A kanyarkövető DS Active LED Vision a gépkocsi sebességétől függően balról jobbra, vagy jobbról balra fordítja el a fényszórókat és a LED-modulokat. A fénynyaláb szélesebb vagy irányítottabb, hogy jobban vagy kevésbé világítsa meg az út széleit. Éjszakai vezetésnél, az általuk kibocsátott fénynyaláb szélessége és a bevilágított útszakasz hossza az útviszonyokhoz és a gépkocsi sebességéhez igazodik. A kifinomultság és a technológia társításának jó példája. A Franciaországban tervezett és Kínában gyártott DS 9 összeszerelése 2020 második felében kezdődik meg.

DS 7 Crossback: a merészség tökéletességhez vezet - mondta Kulka János a márka tavalyi reklámfilmjének végén. És igen, ez a mottó valóban kifejezi azt, amire a Citroenről végleg levált francia márka vállalkozik. Gyakorlatilag egy valamikor réges-régen fényes sikereket arató márka újraélesztésének nagyprojektjét viszi a PSA-csoport, úgy tűnik, sikerrel célozva az elegancia-luxus-kényelem mentén húzódó trendeket. A DS 9 belépése ezennel igazán előkelőre sikerült.

Kiemelt Partnereink