Gyártók Büntetést kapott a Peugeot a saját dízelbotránya miatt

Büntetést kapott a Peugeot a saját dízelbotránya miatt

autopro.hu/P.B. | 2021.06.11 09:18

Büntetést kapott a Peugeot a saját dízelbotránya miatt

Fotó: Media Peugeot International

A Peugeot 2009 és 2015 között gyártott egyes dízel modelljei a megengedettnél magasabb károsanyag-kibocsátással rendelkeznek, a bíróság szerint a gyártó manipulálta a teszteket, hogy az autók forgalomba kerülhessenek.

Hirdetés

A francia hatóságok már 2017 óta vizsgálják az ügyet, 2019-ben pedig azt állapították meg, hogy egyes modellek esetében tízszer annyi nitrogén-oxid került ki az autókból, mint amennyinek szabadott volna.

A Stellantis közleményében megvédte a tagvállalatát, mondván, biztosan benne, hogy a Peugeot mindent a hatályos jogszabályok szerint végzett el, és az autók károsanyag-kibocsátását szabályozó rendszerek megfelelően működtek, nem manipulálták őket.

Többek is büntetést kaphatnak

A párizsi bíróság elmarasztalta a vállalatot, és 30 millió eurós alap elkülönítését rendelte el a potenciális kártérítések kifizetésére. Ugyanebben az ügyben a következő hetekben a Fiat és a Citroën is bíróság elé áll – írja a Reuters.

Mint ismert, a Volkswagen dízelbotránya 2015-ben robbant ki, miután kiderült, hogy a vállalat manipulálta a teszteken egyes autóinak a károsanyag-kibocsátását, hogy forgalomba hozhassa őket. Az ügyben már számos kártérítést kellett fizetnie a cégnek, és további ügyekben is zajlanak még a perek.

Kiemelt Partnereink