Gyártók Bukik Winterkorn, a Porsche-főnök érkezik a helyére

Bukik Winterkorn, a Porsche-főnök érkezik a helyére

Biró Csongor | 2015.09.22 14:30

Bukik Winterkorn, a Porsche-főnök érkezik a helyére

Akkorára dagadt a Volkswagen dízelbotránya, hogy vezéráldozatra is szükség van. Német lapok már borítékolták, hogy kirúgják a vállalat első emberét, a magyar felmenőkkel is rendelkező Martin Winterkorn vezérigazgatót.

Hirdetés

A Business Insider és a Der Tagespiegel szerint a tegnap óta 40 százalékot zuhanó VW-részvény annyira megriasztotta a vállalat részvényeseit, hogy bármi is lesz a botrány végkimenetele, a megtépázott tekintélyű Winterkornak mennie kell. Már a pénteki közgyűlésen megkaphatja a felmondását. Utóda benfentesek szerint a Porsche márkát irányító Matthias Müller lesz.

Matthias Müller, aki élvezi a korábban lemondatott Ferdinand Piech felügyelőbizottsági elnök bizalmát

A Volkswagen nem hivatalosan a Bildnek annyit közölt a hírre, hogy: hülyeség az egész. Az már korábban kiderült, hogy Winterkorn szerződését nem fogják meghosszabbítani a most pénteki 20 tagú felügyelőbizottsági ülésen. Hivatalos megerősítés nincs, hivatalos cáfolat azonban érkezett. Kedden késő délután videoüzenetben kért bocsánatot az ügyfelektől és a dolgozóktól Winterkorn, de nem ajánlotta fel a lemondását.

Ha a híresztelések igaznak bizonyulnak, ismét elmaradhat a BME-n Winterkorn szokásos éves előadása, amelyet szeptember 30-ra hirdettek meg. Áprilisban a Piech-botrány miatt már egyszer elhalasztották.

A Die Welt szerint a szövetségi kormánynak tudomása volt az adatok meghamisításáról, sőt nem volt titok az EU-s illetékesek előtt sem. A botránynak korántsincs vége, az USA környezetvédelmi ügynöksége (EPA) jelezte, hogy kiterjeszti a vizsgálatait a többi autógyártóra is.

Kiemelt Partnereink