Gyártók Bukhatják a spanyolok a Corsa gyártását

Bukhatják a spanyolok a Corsa gyártását

autopro.hu/Sz.K. | 2018.01.29 12:30

Bukhatják a spanyolok a Corsa gyártását

Fejlesztések és további befektetések nélkül maradhat az Opel zaragozai üzeme, mivel a gyártó nem tudott dűlőre jutni a munkabérekről és munkafeltételekről a szakszervezetekkel. A lépés fenyegetheti a következő generációs Corsa gyártását is.

Hirdetés

A nem épp legoptimálisabb kihasználtsági mutatók után most a szakszervetekkel való kötélhúzás miatt keletkeztek feszültségek az Opelt tavaly megvásárló PSA-csoportnál. Ennek egyik jele, hogy a német márka zaragozai gyára kevésbé versenyképes, mint a cégcsoport másik két spanyolországi üzeme, köszönhetően a magasabb munkabéreknek, a rövidebb munkaidőnek és a kisebb rugalmasságnak is.

Zaragoza 1982 óta üzemel, és évtizedek óta gyártja a Corsát, nagyjából 5.300 embernek adva munkát. 2017-ben az üzem 80 százalékos kapacitás-kihasználtsággal üzemelt, ez 382.250 jármű legyártására volt elég.

Ha a mostani szakszervezeti vita során nem sikerül dűlőre jutni a bérekkel és munkakörülményekkel kapcsolatban, a Corsa gyártását akár egy másik üzembe költöztetik.

– Csak akkor kezdünk további befektetésekbe, ha a gyár nyereséges, de a spanyolországi Opel-gyár hátrányban van más ottani PSA-üzemekhez képest is, közölte a gyártó szóvivője. – Több hónapnyi tárgyalás sem volt elég arra a szakszervezetekkel, hogy megegyezzenek a telephely versenyképességének növelése érdekében.

A Corsa mellett Zaragosában készül a Crossland X és a Mokka, továbbá a Citroen C3 Aircross is. A Corsát ezen kívül még a német eisenachi üzemben is gyártják. Mivel 2017 első tizenegy hónapjában a Corsa európai eladásai 11 százalékkal, 200.159 darabra csökkentek, a kisautó új verziójának érkezése az esés megfordítása miatt különösen fontos lehet.

Amióta az Opelt megvásárolta a PSA, rengeteg versenyképességet növelő intézkedést hajtott végre. Többek között a márka angol testvére, a Vauxhall üzemeiben munkahelyeket is számoltak fel.

Kiemelt Partnereink