Gyártók Bombabiztossá teszi chipellátását a Volkswagen

Bombabiztossá teszi chipellátását a Volkswagen

autopro.hu/V.M. | 2023.08.25 06:18

Bombabiztossá teszi chipellátását a Volkswagen

Fotó: Bosch

A Volkswagen immáron tíz félvezetőgyártótól szerzi be közvetlen módon azokat a chipeket, melyek termelése a belátható időn belül nem lesz képes kielégíteni minden globálisan jelentkező igényt.

Hirdetés

A német autógyártó óriás közvetlen chipszállító partnerei között van a holland NXP Semiconductors, a német Infineon Technologies és a japán Renesas Electronics.

Karsten Schnake, a VW egy 2022-ben chipbeszerzésre felállított csapatának vezetője elmondta, hogy az autógyártó tavaly október óta kezdett közvetlenül a chipgyártókkal beszállítói szerződéseket kötni. Korábban a VW csak az egyéb beszállítóin, pontosabban az azok által készített komponenseken keresztül jutott hozzá a félvezetőkhöz, anélkül, hogy közvetlen kapcsolatban állt volna azok gyártóival.

A 2021 elején jelentkezett chiphiány más autógyártókat is ráébresztett arra, hogy változtatniuk kell a félvezetőkhöz való hozzájutás módján. Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, a Stellantis nemrég a Foxconnal egy közös chipgyár felépítéséről egyezett meg.

Már chipeket is fejlesztenek a gyártók

A beszerzés átalakításán kívül az autógyártók a félvezetők fejlesztésébe is egyre inkább bevonják magukat, lehetővé téve, hogy a még több félvezetőt követelő elektrifikáció és digitalizáció közepette a saját igényeiknek megfelelő termékekhez jussanak. A VW például még tavaly nyáron állapodott meg az STMicroelectronics-szal egy új félvezető közös fejlesztéséről.

A felhasznált chipek sokféleségének csökkentése szintén javíthat az ellátásbiztonságon. Éppen ezért ezzel a megoldással a VW is él Schnake elmondása szerint.

A német OEM ugyan nem szerez be közvetlen módon chipeket a TSMC-től, a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártójától, azonban annak képviselőivel rendszeresen egyeztet az igényeiről – osztotta meg Schnake a Reuters által idézett felszólalásában.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink