Gyártók Bombabiztos a BMW hidrogénhajtású autója

Bombabiztos a BMW hidrogénhajtású autója

autopro.hu/D.Á. | 2021.10.12 04:20

Bombabiztos a BMW hidrogénhajtású autója

Fotó: BMW

A páncélozott biztonsági autókról ritkán esik szó autókiállításokon, az idei IAA Mobility-n azonban szerepelt egy ilyen. Az átalakított BMW iX5-ös fő érdekessége, hogy úgy is megvédi utasait különböző, célzott támadásoktól, hogy hidrogén üzemanyagcellás technológia hajtja.

Hirdetés

Azt hihetnénk, hogy egy autó támadások elleni biztosítása kimerül golyóálló fémlapok és extra üvegezés használtában, pedig ez korántsem ilyen egyszerű. Minél több lehetséges támadási módszerre fel kell készülni, amelyek érhetik az autó bármely alkatrészét, például a motort vagy a hűtőrendszert is, amelyek sérülésével az autó mozgásképtelen lesz. Fontos továbbá, hogy az autó gyors és jól manőverezhető legyen, illetve úgy nézzen ki, mintha gyári lenne.

Ha páncélozott autókról van szó, a környezettudatosság kérdése nem szokott felmerülni, azonban magánszemélyek használatában ezeknek az autóknak is meg kell felelniük különböző zéró emissziós zónák szabályozásainak, ha oda kívánnak behajtani.

Biztonság és tisztaság együtt

A BMW az iX5 Hydrogen Protection VR6 elnevezésű koncepcióautójával meg akarta mutatni, hogy egy teljes értékű páncélozott autó lehet emissziómentes is. A VR6 a páncélozott járművek technológiáit és anyagait minősítő VPAM szervezet 6-os szintű védelmi minősítését jelöli. A már meglévő X5 Protection VR6 a világ legtöbbet eladott páncélozott SAV-ja, amelynek V8-as M Twinpower motorját az iX5-ben hidrogén üzemanyagcellás hajtás veszi át.

Kompromisszummentes védelem

Az iX5 páncélozott utas- és csomagtérrel, valamint haspáncéllal rendelkezik, amiket nagy szilárdságú acélból alakítottak ki. Az autó alját nem vonzza mágnes, így ilyen módon nem lehet hozzá bombát tapasztani. Az alumíniumból készült alsó burkolat ellenáll robbanóanyagok és gránátok lökéshullámainak és repeszeinek is.

Az védőüvegezés 30 milliméter vastag. Az ablakok egy robbanás átvészelése után a helyükön maradnak, nem keletkezik rés az üveg és a karosszéria között, karosszériaelemek közötti illesztések pedig szorosan lezárva maradnak. Az utastér képes elviselni egy 15 kilogramm TNT okozta robbanást négy méterről, illetve védelmet biztosít egy AK-47-es gépkarabéllyal leadott lövésektől is.

A sztenderd X5 Protection VR6-ot egy repülőgépiparban használt, szivárgásbiztos üzemanyagtankkal szerelték, ami helyére az iX5-ben más megoldás kellett találni. A hidrogéntartályokat rétegzett, nem mágneses, golyó- és robbanásálló struktúrával alakították ki, amit komoly teszteknek vetettek alá. A BMW a páncélozott iX5-össel nemcsak maga az autó, hanem a hidrogén üzemanyagcellás technológia biztonságos mivoltát is igazolta — áll az Autocar írásában.

Kiemelt Partnereink