Gyártók Biohulladékból előállított fényezést használ a BMW

Biohulladékból előállított fényezést használ a BMW

autopro.hu/V.M. | 2022.05.17 09:19

Biohulladékból előállított fényezést használ a BMW

Fotó: BMW Group PressClub Global

A BMW Csoport, minden autógyártó közül elsőként, az Európai üzemeiben biohulladékból előállított matt fényezéssel látja el járműveit. A lépéssel a gyártó a fényezés készítéséből kivonja a kőolajat, és jelentősen csökkenti szén-dioxid-kibocsátását.

Hirdetés

A matt fényezés mellett a BMW Csoport a lipcsei és a dél-afrikai Rosslynban található üzemében a járművekre felvitt korrózióvédőt szintén biohulladékból állítják elő mostantól.

Azáltal, hogy egyebek mellett szennyvízkezelő telepekből nyert biohulladékkal váltják ki a bevonatkészítés alapanyagául szolgáló kőolajat, a BMW a 2030-ig tartó időszakban 15 ezer tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsáthat a légkörbe. Magának a bevonatkészítésnek a szén-dioxid-intenzitása több mint 40 százalékkal csökken.

Joachim Post, a BMW beszerzési igazgatója kifejtette, hogy a természeti erőforrások megőrzése, illetve a szén-dioxid-emisszió csökkentése érdekében a BMW egyre több fenntartható megoldásra támaszkodik ellátási láncában. „Az innovatív, megújuló nyersanyagokon alapuló fényezések fontos lépésnek számítanak ebben az irányban” – tette hozzá.

Kompromisszumok nélkül

A BASF által szállított környezetbarát festékek és korrózióvédők ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a konvencionális módon előállított társaik.

A bioalapú és a konvencionális bevonatokat ugyanazon a soron, tehát keverten készítik. Ahhoz, hogy a BMW így is a megújuló bevonatok kizárólagos használatát könyvelhesse el, a beszerzett bevonatokért annyit fizet, ami megfelelne az adott mennyiség árának, amennyiben azt valóban 100 százalékban biometánból és bionaftából állították volna elő.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink