Gyártók Betett a Renault számainak az orosz piac elhagyása

Betett a Renault számainak az orosz piac elhagyása

autopro.hu/V.M. | 2022.07.12 11:19

Betett a Renault számainak az orosz piac elhagyása

Fotó: Groupe Renault Newsroom

A Renault Csoport 2022 első felében közel harmadával kevesebb járművet értékesített, mint az előző év azonos időszakában, azt követően, hogy felhagyott tevékenységeivel Oroszországban, a második legnagyobb piacán.

Hirdetés

A vállalatcsoport eladásai éves összevetésben 29,7 százalékkal alig több mint egymillió járműre csökkentek a január-júniusi időszakban. Az eredményeket az AvtoVaz és a Renault Oroszország nélkül vizsgálva az eladások „csak” 12 százalékkal estek.

A Renault az orosz-ukrán háború fényében márciusban kezdte el felülvizsgálni oroszországi működését, azzal egy időben leállította moszkvai gyárát. Májusban végleges döntés született az AvtoVaz orosz autógyártóban birtokolt többségi tulajdoni részének átruházásáról egy orosz tudományos intézetnek, továbbá a moszkvai üzem átadásáról a városvezetésnek.

Mindazonáltal a háború előtt Oroszországban 45 ezer embert foglalkoztató Renault Csoport nyitva hagyta a lehetőséget a későbbi visszatérésre, hat éven belül ugyanis visszavásárolhatja AvtoVaz-részesedését.

A Reuters szerint az Oroszországból távozás mellett a francia autógyártó a félvezetőhiányt jelölte meg az eladáscsökkenés másik okának.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink