Gyártók Beszáll a Porsche akkumulátorfejlesztésébe a BASF

Beszáll a Porsche akkumulátorfejlesztésébe a BASF

autopro.hu/V.M. | 2021.07.22 06:22

Beszáll a Porsche akkumulátorfejlesztésébe a BASF

Fotó: Porsche Newsroom

A BASF vegyipari vállalatot választották a Porsche akkumulátorgyártó vegyesvállalatának, a Cellforce Csoportnak az exkluzív cellafejlesztési partnerének.

Hirdetés

A Cellforce a Porsche és a németországi, lítium-ion akkucellák gyártására szakosodott Customcells közös vállalata, amit azzal a céllal hoztak létre, hogy a jelenleg használtaknál nagyobb energiasűrűségű telepeket fejlesszenek ki.

A BASF a Porsche által 80 százalékban tulajdonolt cég lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid akkumulátorainak katódjaihoz fog a sajátos igényekhez szabott aktív anyagot szállítani. Ezeket az akkumulátorokat egy új, Tübingenben felépítendő gyárban fogják készíteni 2024-től. Az üzem kezdeti kapacitása évi 100 megawattóra lesz, ami mintegy ezer nagy teljesítményű elektromos jármű ellátásához lesz elegendő.

A BASF a német Schwarzheide-ben található, valamint egy finn üzeméből fog katód aktív anyagot szállítani a Cellforce gyárába. A fenntarthatóság növelése érdekében az onnan kikerülő, az akkumulátorgyártás során keletkező hulladékot a BASF Schwarzheide-be tervezett újrahasznosító egységében fogják feldolgozni. A kinyert fémeket végül az aktív anyagok készítésébe fogják visszaforgatni.

A BASF becslése szerint az újrahasznosításnak hála az aktív anyagok előállításával keletkező szén-dioxidot 60 százalékkal csökkenthetik majd. A vállalat ígérete szerint, aktív anyagának iparági viszonylatban különösen alacsony karbonlábnyoma lesz, amihez a gyártás során használt megújuló energiaforrások is hozzá fognak járulni.

Ideális jelölt a vegyipari óriás

Markus Gräf, a Cellforce vezetője a partnerség bejelentése kapcsán elmondta, hogy a BASF aktív anyagának szerkezete a töltési-kisütési ciklusok során nagyon magas stabilitást mutat, továbbá kifejezetten jó a gyorstöltés megvalósítására. „A Cellforce pontosan ezeket a tulajdonságokat kereste” – fűzte hozzá.

Kiemelt Partnereink