Gyártók Beperelték a Teslát hirtelen megálló autói miatt

Beperelték a Teslát hirtelen megálló autói miatt

autopro.hu/E.M. | 2022.08.31 06:22

Beperelték a Teslát hirtelen megálló autói miatt

Fotó: Tesla

Alvarez Toledo azzal vádolja a Teslát, hogy autói hirtelen megállnak nem létező akadályok miatt. Az általa kezdeményezett perben csoportos kereset státuszát kéri, hogy minden amerikai tulajdonos csatlakozhasson, aki ilyen problémát észlel.

Hirdetés

A kaliforniai Model 3 tulajdonos által benyújtott kereset szerint a Tesla elsiette önvezető autóinak piacra dobását, így azok olyan nem biztonságos technológiákkal kerültek forgalomba, mint az Autopilotnak vagy teljesen önvezetőnek nevezett vezetéstámogató rendszerek.

„Amikor a hirtelen, nem szándékos fékezés hibája bekövetkezik, akkor az elviekben biztonsági funkció egy veszélyes és ijesztő rémálommá válik" - áll Toledo keresetében.

Februárban a Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) 416 ezer Tesla járművön indított vizsgálatot az Autopilothoz kapcsolódó váratlan fékaktiválásról szóló jelentések miatt. A mostani perrel csak fokozódik a Tesla vezetőasszisztens technológiáját övező nem éppen pozitív felhajtás.

Súlyos árat fizethet a Tesla

A perben a Teslát azzal vádolják, hogy csalárd módon eltitkolta az Autopilothoz kapcsolódó biztonsági kockázatokat, megszegte a szavatossági kötelezettségeit, tisztességtelenül hasznot húzott az említett vezetéstámogató rendszerből és megsértette Kalifornia versenytörvényét.

A kereset szerint a károsultak kártérítést követelnek az okozott károkért. Többek között a járművek javítási költségeinek, a Tesla autók értékcsökkenésének és az Autopilot funkciónak tulajdonított többletköltségek visszatérítését kérik – számolt be a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink